Politika

ZELENSKI SMENIO MINISTRA ODBRANE: Ministarstvu je potreban novi pristup

Autor Aleksandra Vrbica

Reznikov, ministar odbrane od novembra 2021. godine, pomogao je da se obezbede milijarde dolara zapadne vojne pomoći za ratne napore, ali su ga pratile optužbe za korupciju oko njegovog ministarstva, koje je on opisao kao klevete.

Izvor: EPA-EFE/Thomas Lohnes / POOL

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u nedelju (3. septembra) da je odlučio da smeni svog ministra odbrane, što predstavlja najveći potres ukrajinskog odbrambenog establišmenta otkako je Rusija započela svoju invaziju u februaru 2022. godine.

U svom noćnom video obraćanju naciji, Zelenski je rekao da će razrešiti ministra odbrane Oleksija Reznikova i da će ove nedelje zatražiti od parlamenta da ga zameni Rustemom Umerovom, šefom glavnog privatizacionog fonda u zemlji.

Reznikov, ministar odbrane od novembra 2021. godine, pomogao je da se obezbede milijarde dolara zapadne vojne pomoći za ratne napore, ali su ga pratile optužbe za korupciju oko njegovog ministarstva, koje je on opisao kao klevete.

Odluka je doneta usred suzbijanja korupcije u Ukrajini koju Zelenski želi da istakne. Kijev je podneo zahtev za pridruživanje Evropskoj uniji i javnost je postala veoma osetljiva na korupciju dok rat besni i ne vidi mu se kraj.

"Odlučio sam da smenim ministra odbrane Ukrajine. Oleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata punog obima", rekao je Zelenski. "Verujem da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom i sa društvom u celini".

Zelenski je rekao da očekuje da će parlament odobriti imenovanje Umerova, dodajući da Umerovu "ne treba nikakvo dodatno predstavljanje". Zelenski mora da podnese kandidaturu Umerova parlamentu na razmatranje.

Bivši poslanik i krimski Tatar, 41-godišnji Umerov je vodio ukrajinski Fond državne imovine od septembra 2022. i igrao je ulogu u osetljivim ratnim pregovorima o ugovoru o izvozu žita preko Crnog mora, između ostalog.

U Ukrajini su ga hvalili zbog njegovog iskustva u Fondu za državnu imovinu, koji nadgleda privatizaciju državne imovine i bio je umešan u korupcionaške skandale pre nego što je preuzeo dužnost.

Izvor: EPA-EFE/STR 27135

Odnos sa zapadom

Tokom rata, Reznikovo ministarstvo odbrane lobiralo je na zapadu da prevaziđe tabue o snabdevanju Ukrajine moćnom vojnom opremom, uključujući glavne borbene tenkove nemačke proizvodnje i raketnu artiljeriju HIMARS. Izgleda da je Kijev spreman da uskoro primi F-16, borbene avione američke proizvodnje.

Iako je Reznikov imao brojne interakcije sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, portparol Pentagona je odbio da komentariše ovaj potez, rekavši da je to interna stvar ukrajinske vlade.

Zapadna vojna pomoć odigrala je ključnu ulogu u ratu, pošto je Ukrajina prvo prisilila ruske trupe oko glavnog grada Kijeva pre nego što je pokrenula kontraofanzivu na severoistoku i jugu.

Njene trupe se sada bore kroz minirane oblasti i ruske odbrambene linije kako bi povratile teritoriju na jugoistoku i istoku.

Smatra se da je Reznikov izgradio jak odnos sa savezničkim ministrima odbrane i vojnim zvaničnicima. Jedan član parlamenta ga je naveo kao mogućeg novog ambasadora Ukrajine u Londonu.

Čini se da će njegov očigledan odlazak okončati višemesečni pritisak domaćih medija koji je počeo u januaru kada je Reznikovo ministarstvo optuženo da kupuje hranu po naduvanim cenama.

Iako on nije bio lično uključen u ugovor o hrani, neki ukrajinski komentatori su rekli da bi trebalo da preuzme političku odgovornost za ono što se dogodilo.

Prošlog meseca, jedan ukrajinski medij optužio je njegovo ministarstvo za korupciju prilikom nabavke zimskih kaputa za vojsku. Reznikov je negirao bilo kakvu nepravdu i više puta je rekao da je bio na meti klevetničke kampanje.

(EURACTIV.rs)

U Ukrajini su ga hvalili zbog svog iskustva u Fondu za državnu imovinu, koji nadgleda privatizaciju državne imovine i bio je umešan u korupcionaške skandale pre nego što je preuzeo dužnost.