Politika

DA LI JE PROŠIRENJE EKONOMSKOG BLOKA BRIKS PRETNJA? Nemačka više brine zbog dve zemlje koje su već članice

Vodeći nemački političari ne boje se širenja ekonomskog bloka BRIKS najavljenog za 2024. godinu, ukazujući umesto toga na Rusiju i Kinu, dve sile koje vide kao pravu pretnju.

Izvor: EPA-EFE/KOPAN O TIAPE

Još šest zemalja pridružiće se BRIKS-u, ekonomskom bloku u razvoju, koji trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Između ostalih zemalja, one koje će se, kako je najavljeno, pridružiti 2024. godine su i Iran i Saudijska Arabija, objavile su prvobitne članice na kraju svog poslednjeg samita u četvrtak.

Nemačka, međutim, ne doživljava rastuću grupu kao pretnju koja bi mogla da parira zapadnim institucijama.

"Proširenje čini BRIKS još heterogenijim. Dakle, kao institucija, oni nisu pretnja poretku zasnovanom na pravilima, već pojedinačni članovi, kao što su Kina i Rusija", rekao je Nils Šmid, poslanik i portparol vladajuće SPD za spoljne poslove, za EURACTIV.

On je pohvalio što Brazil, Indija i Južna Afrika prkose pritisku Kine i Rusije "da učine BRIKS antizapadnim projektom", dok su visoki nemački političari ostali izrazito opušteni u pogledu stvarnog geopolitičkog statusa i moći BRIKS-a.

"Niti sam razočarana niti vidim podelu ili slabljenje G20", rekla je ministarka inostranih poslova Analena Berbok uoči samita u iščekivanju potencijalnog proširenja, što je ponovo potvrdila nakon saopštenja u četvrtak.

Izvor: EPA/SERGEI ILNITSKY

Nemačka održava dobre odnose sa novim članicama

Ona je dodala da će Nemačka nastaviti da održava dobre odnose sa novim članicama, jer su sve zemlje slobodne da se sastaju sa kim žele.

Ovaj potez dolazi kada se nemačka spoljna politika sve više fokusira na članice BRIKS-a Brazil, Indiju i Južnu Afriku. Zemlja traži bližu ekonomsku i geopolitičku saradnju sa trećim zemljama kako bi diverzifikovala svoja partnerstva u svetlu međunarodne krize izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu.

Prva strategija vlade, objavljena u julu, eksplicitno postavlja cilj bliže saradnje sa trećim zemljama u "Africi, Aziji i Latinskoj Americi" kako bi se suprotstavila uticaju Kine.

Shodno tome, kancelar Olaf Šolc, kao i još šest ministara, odvojeno su posetili Indiju od početka godine, delom, naravno, zbog indijskog predsedavanja G20. Berbok je putovao u Južnu Afriku i Brazil sa ministrom rada Hubertusom Hajlom.

Dok proširenje BRIKS-a signalizira da zemlje nastavljaju da traže aktivno partnerstvo sa Rusijom i Kinom, Šmid vidi nedostatak svesrdne podrške za obe strane kao uspeh nemačke "animirane šatl diplomatije".

Ključ atraktivne ponude za treće zemlje bio je podrška njihovoj težnji za "pravednim ekonomskim odnosima", rekao je on.

(EURACTIV.rs)