Politika

SEBASTIJAN KURC ZVANIČNO OPTUŽEN, PRETI MU ZATVORSKA KAZNA: Za šta se tereti bivše "čudo od deteta" evropske politike?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc optužen je za lažno svedočenje, saopštile su vlasti.

Izvor: EPA-EFE/Christian Bruna

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc optužen je za lažno svedočenje, saopštila je austrijska Kancelarija za ekonomiju i korupciju.

Tužioci u Beču navode da je Kurc dao lažni iskaz jednom komitetu austrijskog parlamenta koji je istraživao da li je njegova vlada bila "otvorena" za korupciju i mito. Konkretno, Kurc je navodno lažno odgovorio na pitanje o postavljanju upravnog odbora državne holding kompanije "Obag".

U slučaju koji je glavna tema austrijskih medija, Sebastijan Kurc, njegov bivši saradnik Bernhard Boneli i još jedna neimenovana osoba su optuženi. Kurc poriče optužbe.

"Ove optužbe su lažne i radujemo se tome što će istina konačno izaći na videlo, i što će na sudu biti dokazano da su ovi navodi neosnovani", napisao je on na svom "X" profilu.

Nekada smatran "čudom od deteta" evropske političke scene, Kurc je postao najmlađi austrijski kancelar ikada 2017. godine, kada je njegova Narodna partija Austrije pobedila na izborima. Dve godine kasnije, vladu je potresao skandal korupcije sa tajno snimljenim videom njegovog vicekancelara Hajnc-Kristijana Straha. Ali u septembru 2019, usledila je nova pobeda na izborima.

Potom u oktobru 2021, u njegovoj kancelariji izvršen je pretres zbog sumnji o primanju mita i prekršenju poverenja. Podneo je ostavku na mestu kancelara i nekoliko meseci kasnije povukao se iz politike.

(EURACTIV.rs)