Politika

JEVGENIJ PRIGOŽIN I DALJE NA SLOBODI: Gde je vođa Vagnera i čime se sad bavi?

Autor Aleksandra Vrbica

Prigožinova poslovna sposobnost - i njegova veština prikrivanja komercijalne dobiti kroz neprozirnu mrežu lažnih kompanija - predstavljaju prednost Putinove Rusije, koja je pogođena oštrim zapadnim ekonomskim sankcijama.

Izvor: ScreeTwitter/@francis_scarr

Krajem prošle nedelje, zatvorenom ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom izrečena je oštra presuda: nakon što mu je sud izrekao novu 19-godišnju kaznu u kaznenoj koloniji, odmah je poslat u ćeliju.

Bila je to potpuna suprotnost sudbini Jevgenija Prigožina, šefa ruske plaćeničke grupe Vagner. U junu je Prigožin predvodio neuspelu pobunu koja je predstavljala najveći izazov za ruskog predsednika Vladimira Putina u više od dve decenije vladavine. Kad su se Prigožinove trupe zaustavile kod Moskve, besni Putin je u televizijskom govoru rekao da će se oni koji su na "putu izdaje" suočiti sa kaznom. Skoro dva meseca kasnije, u slučaju šefa Vagnera, to se jednostavno nije dogodilo.

Jasno je da cena suprotstavljanja Putinu nije fiksna. Možda je još iznenađujuće to što se Prigožin nije čak ni pritajio od junskog ustanka. Samo nekoliko nedelja nakon pobune, Prigožin se pojavio na marginama nedavnog samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu, rukujući se sa jednim zvaničnikom iz Centralnoafričke Republike.

Izvor: EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Naravno, šef plaćenika ovom prilikom nije zauzeo borilačku pozu: dok su pretplatnici njegovog Telegram kanala navikli da ga vide u maskirnom odelu, Prigožin je primećen u polo majici i farmerkama, gradeći naizgled blaži izgled u odnosu na prethodne mesece.

Ali kako jedan ruski diplomata da objasni zašto je Prigožin - čije su snage oborile ruske vojne letelice i ubile pripadnike ruske vojske u njihovom maršu ka prestonici - i dalje na slobodi? Upravo to se dogodilo kada Andreju Kelinu, ruskom ambasadoru u Velikoj Britaniji, tokom intervjua sa Kristijan Amanpur sa CNN-a, koja ga je pitala o Prigožinovom pojavljivanju posle pobune.

Kelin je priznao da bi Vagnerova pobuna mogla predstavljati oblik "veleizdaje". Ali ambasador je objasnio da je Putin odlučio da ostavi prošlost za sobom.

"Predsednik je to kvalifikovao kada je počelo", rekao je Kelin. "Sada on negde putuje, tako da prepoznajemo neka herojska dela Vagnerove grupe", aludirajući na Vagnerove uspehe oko grada Bahmuta na istoku Ukrajine.

Amanpur je, međutim, dodatno ispitala Kelina.

"Ono što bih volela da razumem, zašto su ljudi poput (zatvorenog disidenta Vladimira) Kara-Murze, intelektualca, Navaljnog u zatvoru zbog verbalnog protesta i neslaganja sa ruskom vladom, ali... Prigožin, koji je pokušao da počini puč protiv Kremlja, možda čak i protiv samog predsednika - oružani udar - još uvek slobodno luta Rusijom? Uslikan je kako se sastaje sa afričkim liderima tokom ovonedeljnog samita u Sankt Peterburgu, zašto nije u zatvoru zbog izdaje?"

Kelin je prvo izbegao odgovor, rekavši da se ne seća da su ruski vojnici poginuli tokom Vagnerove pobune. Pod pritiskom Amanpurove, Kelin je priznao da nema objašnjenje. Dugogodišnji posmatrači takođe traže objašnjenja o Prigožinovoj budućnosti.

Stručnjaci veruju da šef Vagnera i dalje ima vrednost za Putina, iako je položaj obojice umanjen.

"Prigožinove akcije u Kremlju su očigledno bile pogodak", rekla je Kendas Rondo, direktorka obaveštajne službe Future Frontlines. "Ali pošto je Putin izgubio još više zaliha nakon pobune, čini se da veruje da ima neke koristi u zadržavanju Prigožina."

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Prigožinova poslovna sposobnost - i njegova veština prikrivanja komercijalne dobiti kroz neprozirnu mrežu lažnih kompanija i ofšor operacija - predstavljaju prednost Putinove Rusije, koja je pogođena oštrim zapadnim ekonomskim sankcijama, rekla je Rondo.

"U ovom trenutku, Prigožinove mreže fiktivnih kompanija su najbolje osiguranje koje Putin ima kako bi održao rusku ratnu ekonomiju", rekla je ona. "Ali nije verovatno da će tako ostati zauvek - na kraju će nešto morati da da. I postoji velika šansa da ćemo, kada se to dogodi, videti još spektakularnijih događaja bliže granici između Poljske i Belorusije."

Rondo je mislila na nedavno preseljenje nekih Vagnerovih boraca u Belorusiju. Taj potez - koji je očigledno deo dogovora postignutog za okončanje junske pobune - već je izazvao uzbunu u Poljskoj, članici NATO-a pored Belorusije.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nedavno je rekao da se 100 Vagnerovih plaćenika kreće ka tankom pojasu zemlje između Poljske i Litvanije, sa mogućom namerom da se predstavljaju kao migranti, kako bi prešli granicu.

Ne zna se koliko je tačno Vagnerovih vojnika u Belorusiji i da li imaju pristup teškom naoružanju ili ne. Ali izgledalo je da Moravjecki ukazuje na jedan potencijalni scenario u koji je uključen Vagner: promovisanje neke vrste destabilizacije duž istočne granice NATO-a.

Vagnerov afrički otisak

A tu su i Prigožinovi planovi za još jedan region: ranjive i nestabilne zemlje u Africi, gde je Vagner već sproveo niz operacija.

Govoreći nakon što su se Vagnerovi borci preselili u Belorusiju, Prigožin je sugerisao da je ostao fokusiran na ovo ključno afričko tržište.

"Da ne bi bilo tajni i razgovora iza scene, obaveštavam vas da Vagner grupa nastavlja svoje aktivnosti u Africi, kao i u centrima za obuku u Belorusiji", rekao je Prigožin u audio poruci objavljenoj na Telegramu.

Prigožinove snage su već umešane u aktivnosti u Sudanu - gde je Vagner snabdevao miliciju koja se bori protiv sudanske vojske - i opsežno su delovale u Centralnoafričkoj Republici i Libiji.

On takođe može da vidi i priliku u Nigeru, nakon što je nedavni vojni udar zapretio da izazove veliku regionalnu krizu. U skorašnjoj poruci na Telegramu, Prigožin je nagovestio da bi Vagner mogao biti spreman da tamo ponudi svoje usluge.

Izvor: EPA-EFE/STR

"Ono što se dogodilo u Nigerunastajalo je godinama", rekao je Prigožin. "Bivši kolonizatori pokušavaju da drže narode afričkih zemalja pod kontrolom. Da bi ih držali pod kontrolom, bivši kolonizatori pune ove zemlje teroristima i raznim banditskim formacijama. Na taj način stvara se kolosalna bezbednosna kriza".

"Stanovništvo pati", rekao je on. "I to je razlog ljubavi prema Vagneru, to je visoka efikasnost Vagnera. Jer hiljadu vojnika Vagnera je u stanju da uspostavi red i uništi teroriste, sprečavajući ih da nanesu štetu mirnom stanovništvu."

To bi se moglo odbaciti kao čista halabuka i prodajno umeće. Ali vredi napomenuti da je Prigožinov predlog za prodaju bio u suprotnosti sa stavom ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koje je pozvalo na "brzo oslobađanje" predsednika Nigerije Mohameda Bazuma od strane vojske.

U nedavnoj analizi, Tatjana Stanovaja, viša saradnica Centra za Evroaziju "Karnegi Rusija", rekla je da je Prigožin efektivno uklonio "vertikalu moći" - Putinov dugogodišnji sistem vladavine odozgo na dole.

"Putinova 'vertikala moći' je nestala", napisala je ona. "Umesto jake ruke, tu su desetine mini-Prigožina, i iako su možda predvidljiviji od vođe Vagnera, nisu ništa manje opasni. Svi oni dobro znaju da je post-putinska Rusija već ovde - iako Putin ostaje na čelu - i da je vreme da se uzme oružje i pripremi se za bitku za vlast."

(EURACTIV.rs)