Politika

POLJSKA VLADA IGRA NA ANTI-EU KARTU: Šta se dešava uoči parlamentarnih izbora u zemlji?

Autor Aleksandra Vrbica

U poljskoj vladi sve je prisutniji antievropski i antinemački stav.

Izvor: EPA-EFE/Marcin Obara

Poljska populistička, nacionalistička vlada sve više zauzima antinemački, antievropski stav uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 15. oktobra, u nadi da će mobilisati svoje najlojalnije sledbenike, kažu analitičari.

Jaroslav Kačinjski, šef vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), u petak (11. avgusta)  je sugerisao da Nemačka želi da se umeša u predstojeću izbornu kampanju. On je otkrio jedno od pitanja za koje PiS želi da građani glasaju na nacionalnom referendumu na dan izbora, koje glasi: "Da li ste za prodaju državnih preduzeća?"

Takva rasprodaja bi mogla da donese profit Nemačkoj koja, kako je rekao, želi da nametne poljskog opozicionog lidera Donalda Tuska.

Kačinjski, iako je zvanično samo potpredsednik vlade, naširoko se smatra de fakto moćnikom Poljske. A Tusk, lider glavne opozicione stranke Građanska platforma, dugo je bio omražena osoba te vlade.

Donald Tusk
Izvor: EPA-EFE/Pawel Supernak

Kao bivši poljski premijer (između 2007. i 2014.) i kasnije predsednik Evropskog saveta, Tusk personifikuje sve čemu se vlada protivi. Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi njegova stranka mogla da predstavlja pretnju vladajućem PiS-u u oktobru.

Dok vladajuća stranka ima oko 33%, Tuskova Građanska platforma ima između 26 i 32%.

"Antinemački argumenti koriste PiS-u", rekao je za AFP politički analitičar Marcin Zaborovski sa Univerziteta Lazarski u Varšavi. "Oni mobilišu njegovo najvernije biračko telo i podstiču ih da izađu na birališta." Između 30 i 40 odsto Poljaka je nepoverljivo - čak i neprijateljski nastrojeno - prema Nemačkoj, rekao je, tako da je poenta referenduma bila da se pomogne vladajućoj stranci da polarizuje izbornu kampanju.

"Skriveni antievropeizam"

Ova antinemačka retorika je način "krijumčarenja" žestokih antievropskih stavova vladajuće stranke u kampanju, rekla je politička specijalistkinja Ana Materska-Sosnovska sa Varšavskog univerziteta.

Varšava i Brisel su dugo bili u zavadi oko čitavog niza pitanja, istakla je ona.

"PiS ne želi otvoreno da tretira EU kao neprijatelja", rekla je ona. "Ali to je očigledno ono što se radi kada se napadne Nemačka, najjača zemlja u EU."

Mateuš Moravjecki
Izvor: EPA-EFE/Zbigniew Meissner

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je prošle nedelje izuzeo komentare Manfreda Vebera, nemačkog lidera Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu. U intervjuu za nemačkog javnog emitera ZDF, Veber je optužio poljsku sranku PiS za kršenje principa vladavine prava i poštovanja slobodnih medija, zajedno sa francuskim ultradesničarskim Nacionalnim skupom i nemačkom AfD.

Takve stranke, rekao je Veber, "su naši neprijatelji".

"Nazvao nas je neprijateljima", rekao je ogorčeni Moravjecki. "Dosta je bilo", dodao je on, izazivajući Vebera na javnu debatu.

Predsednik Andrzej Duda je pokrenuo temu, osudivši, kako je rekao, "pokušaje stranih političara da utiču na izborni proces u Poljskoj".

(EURACTIV.rs)