Politika

TUŽILAŠTVO BIH PODNELO OPTUŽNICU PROTIV DODIKA: Tereti se za kazneno delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika

Autor Milena Antonijević

Osim Dodika, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu i protiv direktora Službenog glasnika Republike Srpske, Miloša Lukića. Obojica se terete za kazneno delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika BiH.

Izvor: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Kako je sopšteno iz Tužilaštva, optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U Službenom glasniku Republike Srpske, 9. jula je objavljen ukaz predsednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika. Istog dana, Tužilašvo BiH je formiralo tim od tri tužioca.

U ukazu stoji da se odluke Kabineta visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, a tako i ne poštuju, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primenjivati na teritoriji tog entiteta.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dve pomenute odluke.

On je kriminalizovao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, dok kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Predsednik DNS Nenad Nešić izjavio je da je optužnica protiv  Dodika i Lukića, optužnica protiv svih onih koji vole i brane Republiku Srpsku.

Kako je prenela RTRS, Nešić je rekao da Kristijan Šmit nema legalitet i legitimitet.

"Optužnica protiv Dodika i Lukića nije optužnica samo protiv njih dvojice, nego protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku, nas koji poštujemo Ustav BiH", kazao je Nešić.

(EURACTIV.rs)