Politika

AMERIKA I KANADA UVELE NOVE SANKCIJE BELORUSIJI: Posledice će osetiti ministarstva, zvaničnici, ali i firme

Autor Aleksandra Vrbica

Belorusija, na čijem čelu je Lukašenko od 1994. godine, najverniji je saveznik Rusije među bivšim sovjetskim državama. Rusija je u maju donela odluku o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji.

Izvor: EPA/ALEXEY NIKOLSKY /RIA NOVOSTI / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL

Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su u sredu (9. avgusta) nove sankcije Belorusiji, zbog navodnih kršenja ljudskih prava i podrške Rusiji u ratu u Ukrajini.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je osam pojedinaca i pet organizacija uvrstilo na listu sankcija zbog navodnog finansiranja beloruske vlade.

"Ova akcija usmerena je na nekoliko subjekata uključenih u kontinuiranu represiju beloruskog režima nad predstavnicima civilnog društva, saučesništvo u neopravdanom ratu Ruske Federacije u Ukrajini i bogaćenje represivnog beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kanada je uvela sankcije protiv devet pojedinaca i sedam organizacija, a spisak uključuje vladine zvaničnike, sudije, šefa beloruske državne televizije, ministarstvo odbrane, firme za proizvodnju vojne opreme, tehnološke firme, saopštila je kanadska vlada u zasebnom saopštenju u sredu.

Lukašenko je više puta optuživao Zapad da pokušava da ga svrgne nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine koji su izbili 2020. godine posle predsedničkih izbora, za koje je opozicija rekla da je na njima Lukašenko pobedio prevarom. Lukašenko je rekao da je pošteno pobedio, dok je sprovodio sveobuhvatan obračun sa svojim protivnicima.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER DEMYANCHUK / KREMLIN / POOL

Zapadne sankcije su uvedene Belorusiji tokom godina u vezi sa tim navodnim obračunom i izbornom prevarom. Minsk je takođe dozvolio Moskvi da koristi belorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Pojedinci i organizacije na meti američkih sankcija uključuju tri državna preduzeća i direktora i podružnicu jednog od tih preduzeća, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Dodaje se da su sankcije usmerene i na četiri službenika beloruske vladine agencije, tri osobe koje su omogućile izbegavanje sankcija u znak podrške Lukašenkovoj vladi i jedan avion identifikovan kao blokirana imovina.

Među ciljanim kompanijama bile su i državna beloruska avio-kompanija Belavia i kompanija koja upravlja beloruskim železarama, a koja je ranije bila sankcionisana i od strane Evropske unije.

Preduzeće sa sedištem na Floridi pod nazivom BEL-KAP-STEEL LLC takođe je sankcionisano Ministarstvo finansija.

Belorusija, na čijem čelu je Lukašenko od 1994. godine, najverniji je saveznik Rusije među bivšim sovjetskim državama. Rusija je u maju donela odluku o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji.

(EURACTIV.rs)