Politika

POLJSKA ŠALJE DODATNU VOJSKU NA GRANICU SA BELORUSIJOM: Zabrinuta za bezbednost, upućuje 2.000 vojnika

Autor Milena Antonijević

Poljska je sve više zabrinuta za pograničnu oblast otkako je stotine Vagnerovih plaćenika, prekaljenih u borbi, stiglo u Belorusiju prošlog meseca na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Izvor: EPA-EFE/Rafal Guz

„Ovo neće biti pojačanje od 1.000, već od 2.000 vojnika", rekao je zamenik poljskog ministarstva unutrašnjih poslova, Maciej Vasik za državnu novinsku agenciju PAP, dodajući da je taj potez odobrio ministar odbrane nakon zahteva nacionalne granične agencije za dodatnim ljudstvom.

Predviđeno je da trupe budu raspoređene u roku od dve nedelje i pridružiće se 2.000 vojnika koji su već stacionirani u blizini granice.

Varšava je optužila Belorusiju i Rusiju da su organizovale novi priliv migracija u Evropsku uniju kako bi destabilizovali region.

Belorusija je ove nedelje započela vojne vežbe u blizini granice, a predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko je nekoliko puta rekao da obuzdava Vagnerove borce koji žele da napadnu Poljsku.

Poljska je takođe zabeležila porast broja migranata uglavnom sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da pređu granicu poslednjih meseci. U poslednje dve godine optužuje Belorusiju da regrutuje migrante u siromašnim zemljama i da ih ilegalno šalje preko granice kako bi podstakla nestabilnost.

Vasik je u sredu dodao da sve pokušaje ilegalnog ulaska u Poljsku tom rutom insceniraju beloruske službe.

„Da na drugoj strani imamo prave graničare, a ne švercere, ti prelazi uopšte ne bi postojali", rekao je Vasik.

Prema podacima poljske granične službe, 19.000 migranata je do sada pokušalo da uđe u Poljsku iz Belorusije ove godine, u poređenju sa 16.000 tokom cele 2022. godine.

Samo prošlog meseca više od 4.000 migranata pokušalo je da pređe granicu.

(EURACTIV.rs)