Politika

MIROVNA ULOGA KINE U RATU U UKRAJINI: Uverava Rusiju da ostaje "nepristrasna", a učestvuje u pregovorima bez Moskve

Autor Aleksandra Vrbica

"Kina će zadržati nezavisnu i nepristrasnu poziciju, zvučati objektivno i racionalno, aktivno promovisati mirovne pregovore i nastojati da traži političko rešenje u bilo kojoj međunarodnoj multilateralnoj prilici", rekao je Vang.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Najviši kineski diplomata Vang Ji rekao je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da Peking ostaje "nepristrasan" po pitanju rata u Ukrajini, dan nakon što je kineska delegacija učestvovala u međunarodnim pregovorima o okončanju sukoba koji su uključivali Kijev, ali ne i Moskvu.

U razgovoru u ponedeljak, Vang je istakao ruskom ministru spoljnih poslova da su Kina i Rusija "pouzdani i dobri prijatelji i partneri".

"Po pitanju ukrajinske krize, Kina će zadržati nezavisnu i nepristrasnu poziciju, zvučati objektivno i racionalno, aktivno promovisati mirovne pregovore i nastojati da traži političko rešenje u bilo kojoj međunarodnoj multilateralnoj prilici", rekao je Vang.

Poziv je usledio nakon dvodnevnih razgovora čiji je domaćin bila Saudijska Arabija, gde se oko 40 zemalja, uključujući ključne saveznike Ukrajine, Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Nemačku, kao i Indiju i brojne bliskoistočne zemlje, sastalo da razgovaraju o rešavanju sukoba, skoro 18 meseci od početka invazije Moskve.

Učesnici se složili oko važnosti međunarodnog dijaloga za pronalaženje "zajedničkog osnova koji će utrti put miru", navode zvanični saudijski mediji.

Lavrov "ceni i pozdravlja konstruktivnu ulogu Kine" u političkom rešavanju "ukrajinske krize", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak.

Izvor: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Uloga Kine u stvaranju mira?

Uoči pregovora u Džedi, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba nazvao je učešće Kine "ogromnim iskorakom i istorijskom pobedom".

Ukrajina i njeni zapadni saveznici već dugo izražavaju nadu da bi Kina i njen lider Si Đinping, koji je samozvani prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, mogli da odigraju mirovnu ulogu i utiču na Moskvu.

I Si i Putin se međusobno smatraju kritičnim partnerima u preoblikovanju onoga što vide kao svetski poredak koji predvode Amerikanci, koji nisu prijateljski nastrojeni prema njihovim ciljevima.

Kina je nastavila da jača svoje ekonomske, diplomatske i bezbednosne veze sa Rusijom, uprkos Putinovoj invaziji na Ukrajinu, koju Peking nikada nije osudio. Čak nije poslala ni delegaciju na prethodne međunarodne razgovore u Danskoj u junu, uprkos pokušaju da se pozicionira kao potencijalni mirovni posrednik u sukobu poslednjih meseci.

Učešće Kine u pregovorima u Džedi dolazi pošto je zemlja ojačala svoje veze sa Saudijskom Arabijom i pojačala napore da obnovi svoje odnose sa ključnim ekonomskim partnerima u Evropi usred ekonomskih problema i stalnih trvenja sa Vašingtonom.

Reputacija Pekinga u Evropi značajno je narušena zbog podrške Rusiji.

Kineski specijalni izaslanik za evroazijska pitanja Li Hui, koji je predvodio delegaciju, "imao je opsežnu komunikaciju sa svim stranama o političkom rešavanju ukrajinske krize... saslušao je mišljenja i predloge svih strana i dalje konsolidovao međunarodni konsenzus", navelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova Rojtersu u ponedeljak.

Međutim, čini se da učešće Kine u pregovorima nije promenilo njen stav o sukobu. Peking će nastaviti da jača dijalog na osnovu svog stava od 12 tačaka o političkom rešenju krize, saopštilo je ministarstvo posle razgovora, prenosi Rojters.

Taj predlog, koji je Peking izneo ranije ove godine, poziva na mirovne pregovore za okončanje sukoba. Ali ona značajno odstupa od vizije mira Ukrajine u tome što poziva na prekid vatre bez pozivanja na povlačenje ruskih trupa - što bi, kako kritičari kažu, moglo pomoći Moskvi da konsoliduje svoje ilegalne ratne dobitke.

Ukrajina i Rusija ostaju javno opredeljene za preduslove za direktne pregovore koje druga strana smatra neprihvatljivim.

Izvor: EPA-EFE/Peter Foley

"Radite blisko i strateški"

Kineski predlog je takođe razmatran tokom razgovora u ponedeljak između Vanga i Lavrova, prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, za koji je Lavrov rekao da ga Rusija "veoma podržava".

U razgovoru je takođe naglašena njihova usklađenost na međunarodnom nivou u širem smislu, pri čemu je Vang pozvao obe strane da "blisko i strateški sarađuju" na promovisanju "multipolarnog sveta" i "demokratizacije međunarodnih odnosa" - što su termini koji se koriste da izraze zajedničku viziju za svetski poredak u kome zapadne nacije imaju manje uticaja.

U zvaničnom ruskom izveštaju o pozivu koji je objavila državna novinska agencija Tas, navodi se da su njih dvojica "još jednom potvrdili jednoglasnost ili široku saglasnost pristupa Moskve i Pekinga svetskim poslovima".

"Oni su primetili konfrontacionu politiku zapadnog bloka prema Rusiji i Kini, njegove pokušaje da obuzda njihov razvoj pomoću sankcija i drugih nelegitimnih metoda", navodi Tas.

Poziv je takođe bio prvi između njih dvojice otkako je Vang ponovo imenovan za ministra spoljnih poslova Kine nakon šokantnog svrgavanja njegovog naslednika Ćin Ganga, koji je iznenada smenjen bez objašnjenja krajem jula nakon samo šest meseci na toj funkciji.

Vang je prethodno bio ministar spoljnih poslova otprilike jednu deceniju pre nego što je krajem prošle godine unapređen na čelo spoljnopolitičkog odeljenja vladajućeKomunističke partije Kine. Sada drži obe funkcije.

Lavrov je čestitao svom kineskom kolegi na imenovanju i "poželeo mu veliki uspeh u novoj zahtevnoj ulozi", preneo je Tas.

(EURACTIV.rs)