Politika

NEMAČKA KRAJNJE DESNIČARSKA AFD NAZIVA EU PROPALIM PROJEKTOM: U svom novom programu traže očuvanje suvereniteta članica

Autor Milena Antonijević

Nemačka krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) nazvala je EU „neuspelim projektom" i pozvala da se ona ponovo uspostavi kao „Konfederacija evropskih naroda".

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Svoj predizborni program za EU, AfD je usvojila 6. avgusta.

„Mislimo da se EU ne može reformisati, vidimo je kao neuspeli projekat", navodi se u programu stranke.

„Zbog toga, težimo 'federaciji evropskih naroda', evropskoj ekonomskoj zajednici i zajednici interesa koju tek treba osnovati, u kojoj je očuvan suverenitet država članica", takođe stoji u programu stranke.

Novi partijski program je, međutim, donekle ublažen u odnosu na prethodne pozicije AfD-a. Nacrt predloga izbornog programa u junu zahtevao je njegovo potpuno raspuštanje. Tokom opštih izbora u Nemačkoj 2021, stranka se takođe zalagala za izlazak Nemačke iz bloka.

Međutim, kako bi apelovali na širu biračku bazu, čelnici stranke AfD Tino Chrupalla i Alice Veidel zalagali su se za mekši pristup prema EU. Konačna verzija je stoga kompromis sa radikalnijim krilom AfD-a koji još uvek traži da Nemačka odmah napusti blok.

AfD je nedavno takođe ojačao svoju saradnju sa drugim strankama krajnje desnice formalnim pridruživanjem Partiji identiteta i demokratije (ID). Trenutno su poslanici Evropskog parlamenta članovi ID-ove poslaničke grupe, ali AfD kao celina nije deo partijske porodice.

Krajnje desničarska AfD konstantno se nalazi na drugom mestu sa preko 20% poslednjih meseci, nadmašujući čak i SPD kancelara Olafa Šolca i opasno se približava vodećoj konzervativnoj CDU/CSU.

Izborni program AfD-a naišao je na žestoke reakcije, a Manfred Veber, koji je na čelu Evropske narodne partije (EPP), nazvao ga je „objavom rata Evropskoj uniji".

„To je protiv svega za šta su se borile prethodne generacije", rekao je Veber nemačkoj televiziji ZDF.

Dok je Veber isticao da će isključiti bilo kakvu saradnju sa AfD-om na evropskom nivou, branio je i svoje približavanje krajnje desničarskoj partiji Braća Italije premijerke Đorđe Meloni. Za razliku od AfD-a, partija Đorđe Meloni nije deo ID grupe, već pripada Evropskim konzervativcima i reformatorima (ECR).

Veber je naglasio da se Meloni ne može porediti sa AfD-om i da „fajerzid" protiv krajnje desnice „mora biti jasno definisan".

U međuvremenu, potpredsednica Evropskog parlamenta i bivša nemačka ministarka pravde Katarina Barli kritikovala je Vebera što se nije dovoljno distancirao od partija krajnje desnice, posebno od Đorđe Meloni.

„Zaštitni zid konzervativaca protiv desnih populista i fašista više ne postoji", rekla je ona za list Augsburger algemajne cajtung.

„Posebno u Nemačkoj, doživljavamo čvrst desni kurs u CDU i CSU. Veber je „namerno otvorio bok udesno i ne krije to", dodala je ona.

(EURACTIV.rs)