Politika

LUČIĆ O ODLUCI AGENCIJE IZ PRIŠTINE: Kršenje Briselskog sporazuma, u potpunosti je pravno neutemeljena

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktor Telekoma Srbija o odluci Agencije za registrovanje poslovanja iz Prištine (ARBK) kojom se ukida kompanija MTS d.o.o.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Odluka Agencije za registrovanje poslovanja iz Prištine (ARBK) kojom se ukida kompanija MTS d.o.o. u potpunosti je pravno neutemeljena, rekao je za "Kosovo online" generalni direktor "Telekoma Srbija", Vladimir Lučić.

Lučić je obišao poslovnicu kompanije u Severnoj Mitrovici i poručio da će se svim pravnim sredstvima boriti za nesmetani rad firme na prostoru Kosova i Metohije, a u planu je i proširenje rada kompanije na čitavu teritoriju Kosova i Metohije.

"Potpuno sam zadovoljan poslovanjem koje firma MTS d.o.o. ostvaruje na prostoru Kosova, i došao sam da dam podršku zaposlenima koji ovde uspešno rade, njih više od 250. Kompanija svake godine beleži sve veći prihod i broj korisnika, ponosni smo na poslovanje a rezultat je i nova zgrada u Kosovskoj Mitrovici, kao i zgrada u Gračanici", rekao je Lučić.

On je podvukao da poslednjih meseci, sa vlastima Aljbina Kurtija u Prištini, jača i pritisak na kompaniju koja je formirana na osnovu Briselskog sporazuma.

"Umesto da bude primer kako uspešno poslovati i dobro primenjivati Briselski sporazum, sada imamo kršenje tog sporazuma. Papir koji smo dobili je apsurdan, besmislen i ubeđeni smo da je greškom poslat. Prištinske vlasti bile su u akciji protiv Klana Kosovo, i sada hoće da je zamagle drugim firmama, jer su u našoj firmi odgovorna lica sa dokumentima koje su izdale prištinske vlasti", rekao je Lučić, a potom objasnio detalje.

"Razlog koji su naveli za gašenje firme je da jedan od menaržera ima pasoš na kome piše Republika Srbija, što je besmisleno, teško je da objasnimo šta se tu u stvari desilo. Sigurni smo da će uvideti grešku i posledice, i na našu žalbu odgovoriti pozitivno. Ako ne, sudski ćemo oboriti odluku, svakako ćemo pobediti", rekao je Lučić.

U pitanju je politički pritisak, ponovio je on i kazao da su žalbe uložene ambasadama u Prištini, Beogradu i Briselu.

"Mi imamo dovoljno snage da se odupremo, nastavićemo da radimo na ovoj teritoriji kao što radimo u deset evropskih zemalja. Retka smo firma koja u svih šest bivših zemalja Jugoslavije posluje veoma uspešno. Država Srbija nam uvek pruža podršku, i sada je aktivno uključena, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković. Kada je došla nova vlast u Prištini, kontinuirano vrši pritisak na nas. Ako bi neko na silu, bespravno i nelegalno pokušao da spreči poslovanje kompanije MTS, to bi značilo naknadu štete ogromnih razmera na međunarodnom sudu", rekao je on.

"Telekom Srbija će uvek stajati iza svojih zaposlenih, neka budu sigurni da ćemo rešiti problem, širiti se i biti broj jedan. Korisnicima poručujemo da će nas još dugo gledati na ovoj teritoriji."

Lučić je podvukao da će se najpre obratiti lokalnnom sudu, kao i da je poslovanje kompanije jasno definisano u Briselskom sporazumu, što su vlasti u Prištini prihvatile i zavedeno je i registrima.

"Mi sve to poštujemo, potpuno nije normalno da dobijemo neki papir da se gasimo. Ne mogu da zamislim nijedan scenario osim prihvatanja naše žalbe", zaključio je on.

(EURACTIV.rs)