Politika

EVROPSKA UNIJA ZAOŠTRAVA SANKCIJE PROTIV BELORUSIJE: Nove mere ciljaju na tehnologiju

Evropska unija je zabranila prodaju dronova Belorusiji i dodala istaknute državne TV voditelje na svoju listu sankcija zbog invazije Rusije na Ukrajinu i obračuna Minska protiv opozicije.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER DEMYANCHUK

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko najbliži je saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, a Belorusija se zbog teritorije koristi kao prednost Rusije u ratu.

EU je već uvela ponovljene runde sankcija Minsku zbog Lukašenkove represije protiv opozicije od 2020. i rata u Ukrajini. To uključuje stavljanje na crnu listu beloruskog lidera i članova njegove porodice.

Najnovije mere su usmerene na još 38 režimskih ličnosti i tri državna entiteta, uključujući vodeće "propagandiste" na državnoj televiziji, tužioce i zatvorske službenike.

U pokušaju da obuzda protok robe u Rusiju koja bi mogla da se koristi na bojnom polju u Ukrajini, EU je zabranila izvoz avionskih motora i dronova u Belorusiju.

Pored toga, EU je pooštrila ograničenja prodaje poluprovodnika i čipova, opreme za kamere i druge tehnologijekoja bi mogla pomoći u ratnim naporima Moskve.

"Danas takođe preduzimamo dalje mere protiv beloruskog režima kao saučesnika u ruskom ilegalnom i ničim izazvanom agresorskom ratu protiv Ukrajine", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Države EU se spore oko jačanja sankcija Belorusiji od početka godine kako bi se uskladile sa merama koje su uvedene Rusiji.

Taj potez je obustavljen zbog neslaganja oko poziva nekih zemalja da uklone proizvođače đubriva sa crne liste zbog zabrinutosti oko globalnih zaliha hrane.

Zvaničnici se žale da neuspeh pooštravanja sankcija Belorusiji ostavlja veliku rupu u merama EU protiv Moskve, pošto sankcionisana roba može biti preusmerena u Rusiju od njenog suseda.

Evropska komisija je saopštila da su sveobuhvatnije mere i dalje na stolu i da se o njima još raspravlja.

(EURACTIV.rs)