Politika

ZAŠTO SE TAKO DUGO ĆUTALO O "KATARGEJTU"? Predsednica EP sada predlaže nova pravila, ali stručnjaci kažu - nisu dovoljna

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Stručnjaci za transparentnost ocenjuju da promene koje predlaže Roberta Mecola neće biti dovoljne za sprečavanje stranih uticaja na članove parlamenta, kao u slučaju "Katargejt".

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Eksperti za transparentnost pozvali su Evroposki parlament da preduzme jače interne reforme u svetlu "Katargejta", skandala koji je potresao Brisel. Katar nije jedina država koja pribegava "diplomatiji čekovne knjižice", upozorili su oni.

Na saslušanju Specijalnog komiteta Evropskog parlamenta na temu stranih uticaja, Kristijan Šezno, novinar "Radio France" i koautor "katarskih papira", rekao je da nije iznenađen ovim tvrdnjama i ukazao da je čitav niz francuskih diplomata i političara bio upleten u traženje novca ili poklona od Katara u pretprošloj deceniji.

Šezno je dodao da su i druge zemlje, među kojima je i Maroko, pribegavale "diplomatiji čekovne knjižice".

"Katar nije usamljena zemlja po ovom pitanju", rekao je on.

Predsednica EP, Roberta Mecola, predložila je niz reformi koje bi pojačale kontrolu nad procesima lobiranja u parlamentu.

U planu je zabrana takozvanih "grupa prijateljstva" koje povezuju pripadnike parlamenta sa trećim zemljama, obavezno proveravanje lobista, prijavljivanje sastanaka sa pripadnicama trećih zemalja vezanih za odluke ili izveštaje parlamenta, kao i prijavljivanje putovanja u inostranstvo.

Predlog predsednice Evropskog parlamenta je zamenik direktora organizacije "Transparency international EU", Nik Ajosa, ocenio kao korak u pravom smeru "koji ipak neće otići dovoljno daleko".

Ajosa je pozvao da se predstavnici trećih zemalja obavezno registruju i istakao da Mecolin predlog ne obuhvata i plan zaštite uzbunjivača među članovima parlamenta i osobljem. Trenutna direktiva po tom pitanju ne odnosi se na članove osoblja, na koje se primenjuje interna regulativa.

"Asistenti i drugo osoblje Parlamenta imaju nivo zaštite koji je među najnižima u Evropskoj uniji", rekao je on i dodao da je možda upravo taj nedostatak zaštite doprineo činjenici da se za "Katargejt" dugo nije saznalo.

(EURACTIV.rs)