Politika

KANDIDAT KRAJNJE NEMAČKE DESNICE NA EVROPSKIM IZBORIMA TVRDI EVROSKEPTIČAR: Zalaže se za Evropu nacionalnih država

Autor Milena Antonijević

Nemačka krajnje desničarska stranka AfD odlučila se za tvrdolinijaša koji se zalaže za „Evropu nacionalnih država“ kao svog glavnog kandidata za predstojeće izbore EU.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Na kongresu AfD, Maksimilijan Krah, jedan od devet aktuelnih poslanika stranke, izabran je za vodeće mesto na listi za evropske izbore u junu 2024, što je čini jednom od prvih nemačkih partija koja je predložila svog kandidata.

Iako relativno nepoznat pre svoje nominacije, Krah je bio na naslovnim stranama zbog svojih evroskeptičkih stavova, a analitičari su izabrali AfD kao znak da stranka zauzima čvrst anti-EU kurs za svoju predizbornu kampanju.

U intervjuu za radio stanicu Dlf, Krah je priznao da je potreban neki oblik političke koordinacije na evropskom nivou, ali je pozvao na sistemsku reformu EU sa ciljem da se značajna količina kontrole vrati nacionalnim državama.

„Želimo 80 odsto manje Evrope i više nacionalne samouprave", rekao je on i dodao da „Evropa budućnosti mora biti Evropa otadžbina, a ne Evropa birokrata".

Krah je takođe rekao da su mnoge agencije i institucije EU „zastarele" jer postavljaju prioritete koji su „suštinski pogrešni", kao što su „fokus na klimu, fokus na pol, fokus na imigraciju, fokus na rat u Ukrajini ".

Ekstremističko krilo dobija prednost

Krahov izbor „je veoma jasan signal da se AfD konačno pozicionira kao desnica u smislu evropske politike, i zaista kao krajnja desnica", rekao je David Begrich, istraživač fokusiran na desni ekstremizam.

U međuvremenu, Tomas Haldenvang, šef nemačke obaveštajne agencije (BvF), rekao je za RND da je kongres koji je održan za vikend „još jednom dokazao procenu da u stranci postoje jake antiustavne struje, čiji uticaj dalje raste".

Obaveštajna agencija, koja je zadužena da brani nemački demokratski ustavni poredak, označila je AfD kao „sumnjivi slučaj" desničarskog ekstremizma u martu 2022.

Krahovu kandidaturu podržao je i Bjorn Heke, najistaknutija ličnost ekstremističkog krila stranke i vođa parlamentarne grupe regionalnog ogranka AfD-a u Tiringiji, koju je BvF označio kao „proverene desničarske ekstremiste".

„Ova EU treba da umre da bi prava Evropa živela", rekao je Heke na marginama kongresa.

U međuvremenu, ključne odluke o izbornom programu AfD-a su još uvek nerešene, uključujući i to da li će se stranka zalagati za izlazak Nemačke iz EU, nazvan „Dekit" (na osnovu imena zemlje na nemačkom, Deutschland).

Pitanje je ostalo bez odgovora jer je partijski kongres prekinut u nedelju uveče zbog nedostatka vremena. Planirano je da se nastavi sledećeg vikenda, kada će delegati odlučiti o sadržaju izbornog manifesta AfD.

Dok glavni predlog manifesta koji je procurio uključuje poziv na „kontrolisani raspad EU", rukovodstvo stranke je kasnije odustalo, rekavši da je uvrštavanje te fraze „urednički previd".

Ovo je ponovio i Krah, koji je za Dlf rekao da se stranka zalaže za „sistemsku reformu" EU, a ne njeno raspuštanje. Ni stranka nije za „Dezit" ako to znači „Nemačka odlazi, a svi ostali ostaju", dodao je on.

Međutim, Kristin Anderson, još jedna aktuelna poslanica AfD-a, koja je sada četvrta na listi stranke, ponovila je svoj poziv na hitno povlačenje Nemačke iz EU.

Neuspešna saradnja sa ID grupom

U međuvremenu, delegati AfD-a takođe su odlučili da se ta stranka pridruži ekstremno desničarskoj ID grupi u Evropskom parlamentu. Trenutno su poslanici EP stranke članovi ID-ove poslaničke grupe, ali AfD nije deo partijske porodice u celini.

Međutim, odnos između poslanika AfD-a i njihovih partnera za ID nije bio bez problema u prošlosti.

Novoizabrani vodeći kandidat Krah je već dva puta suspendovan od strane parlamentarne grupe, jednom početkom 2023. zbog navodnog manipulisanja partijskim dokumentom i jednom 2022. godine zbog podrške kandidatu krajnje desnice Eriku Zemuru na izborima u Francuskoj zbog članice ID Marine Le.

(EURACTIV.rs)