Politika

DRŽAVNI UDAR U NIGERU: Vojska objavila da je preuzela vlast i zatvorila granice

Autor Milena Antonijević

Grupa vojnika saopštila je u direktnom uključenju na nacionalnoh televiziji da je Muhamed Bazum smenjen sa mesta predsednika Nigera, kao i da su zatvorenene državne granice.

Izvor: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Vojnici su tokom jučerašnjeg dana blokirali predsedničku palatu u Nigeru u kojoj se nalazi predsednik Mohamed Bazum.

Bazum se oglasio na društvenim mrežama i kazao da će "demokratija biti spašena", kao i da će se građani Nigera, poštovaoci demokratiskih principa, pobrinuti za to.

Pukovnik Amadou Abdramane je rekao da su snage odbrane i bezbednosti odlučile da "stave tačku na dosadašnji režim zbog pogoršanja bezbednosne situacije u zemlji i lošeg upravljanja". On je dodao da su granice Nigera zatvorene i da je u celoj zemlji proglašen policijski čas, kao i da su sve institucije republike suspendovane.

Povodom ovih događaja oglasio se Stejt department koji je objavio da je američki državni sekretar Entoni Blinken u telefonskom razgovoru sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom istakao da će nastavak saradnje Vašingtona sa Nigerom zavisiti od daljeg demokratskog upravljanja u toj zemlji.

Prema saopštenju, Blinken je preneo podršku predsedniku Bazumu i demokratiji Nigera. On je istakao da SAD stoje uz narod Nigera i regionalne i međunarodne partnere u osudi pokušaja da se silom preuzme vlast i sruši ustavni poredak.

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, koji je osudio neustavnu promenu vlasti u Nigeru.

"Generalni sekretar je duboko uznemiren pritvaranjem predsednika Mohameda Bazuma i zabrinut je za njegovu bezbednost i dobrobit. Poziva sve aktere koji su uključeni u ovaj žalosni čin da oslobode predsednika odmah i bez ikakvih preduslova", rekao je njegov portparol, Stefan Dižarik.

Gutereš je pozvao na hitan prekid svih akcija koje su protiv principa demokratije u Nigeru i pozvao sve strane da se uzdrže od nasilja.

"Ujedinjene nacije su solidarne sa demokratski izabranom vladom i narodom Nigera“, navodi se u saopštenju, u kome se ističe da će UN uvek biti uz vladu i narod Nigera.

(EURACTIV.rs)