Politika

OTVORENA PRVA DEONICA AUTO - PUTA MIRA: Ambasador EU u Srbiji - Ovo će biti kičma putne mreže Zapadnog Balkana

Autor Milena Antonijević

Otvorena je prva deonica "auto-puta mira", koji će, kada bude završen, povezati Niš i Merdare. Otvaranju su prisustvovali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i ambasador EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.

Izvor: rts/printscreen

Radi se o deonici puta Niš - Merošina, od naplatne stanice do petlje kod Merošine, dugoj pet i po kilometra.

Na otvaranju je prisutnima prikazan ceo projekat auto-puta E-80, nakon čega su predstavljeni turistički potencijali Nišavskog i Topličkog okruga.

Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o. Beograd, a ugovor je potpisan 30. septembra 2021. godine u prisustvu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Auto-put E-80 Niš - Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i jače povezivanje čitavog regiona. Planom je predviđena izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice Sektora 1, koji se prostire od Niša do Beloljina i dug je 32,65 kilometara.

Finansiranje projekta za ceo Sektor 1 u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđeno je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Otvaranju su prisustvovali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i ambasador EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.

Vučić je istakao da je ovaj put od izuzetnog značaja za Srbiju i da će nas povezati i sa Srbima i sa Albancima na KiM, ali i sa Albancima u Tirani, kao i da će ovo biti najprometniji auto-put za dvadesetak godina.

"Važno je da ojačamo ovaj deo naše prelepe zemlje, da Toplicu ojačamo, i zato ćemo ovde da gradimo i od ovog mesta pun profil auto-puta do Kuršumlije", rekao je Vučić i dodao da je to važno iz više razloga:

"U Prokuplju se završava industrijska zona i potrebno je dovesti investitore, a bez dobrog puta i oni neće doći", kazao je predsednik.

Izvor: rts/printscreen

"Hoću da se zahvalim našim partnerima iz Evropske unije na velikoj podršci i pomoći. Oni su nama za ovaj put dali 40 miliona evra poklona, to se kaže grant, toliko smo dobili bukvalno od poreskih obveznika Evropske unije. Hvala im na tome, to je veliki novac za našu zemlju", istakao je Vučić i posebno se zahvalio Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koji su bili finansijeri po veoma povoljnim uslovima.

Predsednik je najavio da će u Nišu uskoro biti položen kamen temeljac za novu fabriku koja će zaposliti 375 ljudi, a prema njegovim rečima, očekuju se i druge važne investicije u tom kraju.

Ambasador EU u Srbiji, Emanuel Žiofre poručio je da će ovaj auto-put biti kičma regionalne putne mreže, kao i da ovo treba da bude put mira, stabilnosti i pomirenja.

"Put prvenstveno predstavlja transportnu rutu, ali i vezu ljudi u regionu. Hoćemo da putevi budu simbol mira i stabilnosti u regionu. Ovaj put će povezivati Jug Srbije sa zapadno balkanskom mrežom i omogućiti slobodan tok ljudi, robe i kapitala, od Niša, preko Prištine do Tirane i dalje", rekao je Žiofre, prenosi RTS.

Ambasador je istakao da je EU ponosna što ovaj projekat realizuje sa partnerima iz IBRD-a i predstavnicima centralnih i lokalnih vlasti u Srbiji. Deonica Niš-Merdare je, kako kaže, samo prvi segment većeg projekta koji će Niš i druge gradove povezati sa Jadranom do Drača.

Izvor: rts/printscreen

"Izgradnja ovog puta deo je šire slike, ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan, namenjen infrastrukturnim projektima čiji je cilj da do 2027. mobiliše 30 milijardi evra", kazao je Žiofre i dodao da će projekti biti fokusirani da se maksimalno iskoristi potencijal ovog dela zemlje.

Naveo je da EU i Srbija već blisko sarađuju, te da se u sklopu te saradnje gradi brza pruga Beograd-Niš, a da je i Koridor 10 sufinanansirala EU.

"Veze koje Srbija ima sa EU su jake, a u budućnosti će biti još jače", istakao je i podsetio da je EU najveći trgovinski partner, investitor i donator Srbije.

Prema njihovim rečima, izgradnja puteva predstavlja simbol evrointegracija.

"Važna nam je politička destinacija Srbije, a to je članstvo u EU i nastavićemo da radimo zajedno na tome", poručio je ambasador EU u Beogradu.

Događaju su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predstavnici EBRD.

(EURACTIV.rs)