Politika

AKO NE PRIHVATIMO PLAN ZA KOSOVO, EVROINTEGRACIJE SE OBUSTAVLJAJU: Vučić o mogućim ekonomskim i političkim merama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije obratio se javnosti i rekao da će evrointegracije biti obustavljene ukoliko ne prihvatimo francusko-nemački plan za Kosovo.

Izvor: RTS/screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u ponedeljak uveče javnosti i kazao da su plan za Kosovo i Metohiju prihvatile sve članice EU. Vučić je kazao da, ukoliko Srbija ne bude sarađivala, proces evrointegracija može da bude prekinut a investicije povučene.

Vučić je krajem prošle nedelje imao sastanak sa "velikom petorkom", i rekao je da su mu tada predočeni izazovi za Srbiju ukoliko ne bi prihvatio plan.

"Srbija mora da nastavi svoj evropski put, naš plan je da radimo na reformama, da razgovaramo i sa Albancima, i sa Evropljanima o svim pitanjima. Nas niko ne sluša, to sam shvatio, i mogao sam da kažem - izađite napolje, nećemo da razgovaramo o tome, ali bi bilo posledica. Bilo bi pitanje dana ili nedelje kada bi nam ukinuli bezvizni režim koji imamo sa EU. Potom ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije", rekao je Vučić.

"Mi želimo kompromise i razgovore, uvek smo ih želeli i hoćemo da pokažemo konstruktivnost. Objektivni i racionalni argumenti više ne prolaze, šta god da sam izgovorio zasnovano na činjenicama i papirima, shvatio sam da niko ne želi ni da me sluša. Ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu koja je poraz Rusije i sve što joj se nađe na putu biće počišćeno", rekao je on.

"Pitanje je šta mogu da nam ponude, sa čime sam se suočio pre dva dana - štap ili batina. Ali moramo da budemo fer i da kažemo da je EU najveći investitor u našu zemlju, kao i najveći donator. Došli su sa štapom, verujem da će biti boljih i lepih vesti u nekom narednom periodu. Videćemo, ja sam tražio različite stvari, i pomoć i podršku", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

"Ako je izbor da na jednoj strani imamo sankcije, a nema gorih od povlačenja investicija, ili da prihvatamo sve odmah sa druge strane, odnosno Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ja sam za put kompromisa koliko je moguće boriti se. Nešto smo postigli, više se ne govori o međusobnom priznanju, ne govori se da moramo da glasamo 'za', možemo da glasamo i protiv, ali da moramo da prihvatimo njihovo članstvo de fakto", rekao je on.

(EURACTIV.rs)