Politika

RUSKA VOJNA DELEGACIJA U SEVERNOJ KOREJI: Šta je cilj posete Sergeja Šojgua?

Autor Aleksandra Vrbica

Crveni transparent sa natpisom "Dobro došli, druže ministre odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu!" na korejskom i ruskom stajao je iza niza vojnika koji su salutirali na aerodromu.

Izvor: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

Ruska delegacija koju predvodi ministar odbrane Sergej Šojgu doputovala je u Severnu Koreju, saopštilo je ministarstvo kasno u utorak (25. jula), a ovo je prva takva javna poseta zemlji od početka pandemije.

Dve delegacije će učestvovati na proslavi 70. godišnjice Dana pobede u četvrtak u Pjongjangu, javila je državna medijska agencija KCNA, a član Politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongdžong predvodi pekinšku grupu.

Iz Ministarstva odbrane Rusije saopštili su da su ih pozvale severnokorejske kolege i da će prisustvovati događajima povodom Dana pobede.

"Ova poseta će pomoći u jačanju rusko-severnokorejskih vojnih veza i biće važna faza u razvoju saradnje između dve zemlje", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

Ministarstvo je objavilo kratak video u aplikaciji za razmenu poruka Telegram na kojem se vidi kako severnokorejski vojni zvaničnik dočekuje Šojgua na crvenom tepihu na pisti aerodroma.

Crveni transparent sa natpisom "Dobro došli, druže ministre odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu!" na korejskom i ruskom stajao je iza niza vojnika koji su salutirali.

Severna Koreja je početkom 2020. zatvorila svoju granicu za sve trgovinske i diplomatske razmene, čak i sa svojim glavnim ekonomskim i političkim partnerima Kinom i Rusijom. U izveštaju državnih medija nije rečeno da li su posete označile bilo kakvu promenu politike.

Očekuje se da će događaji povodom godišnjice uključiti veliku vojnu paradu u glavnom gradu Severne Koreje.

Kina je u ponedeljak izjavila da "strogo" sprovodi sankcije UN Severnoj Koreji, reagujući na pismo G7, Evropske unije i drugih koji su pozvali Peking da spreči Pjongjang da koristi vode oko Kine.

Izvor: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

Kineski izvoz u Severnu Koreju u junu bio je osam puta veći nego pre godinu dana, kada je tajna služba prijavljivala desetine hiljada slučajeva COVID-19 dnevno i zatvorila svoju granicu.

Sjedinjene Američke Države optužile su Severnu Koreju za pružanje vojne pomoći Rusiji povodom rata u Ukrajini, što Pjongjang i Moskva poriču.

Rusija i Severna Koreja, koje obe imaju hladne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, dugo su uživale u međusobnim prijateljskim vezama.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel rekao je u utorak da i Rusija i Kina "mogu da iskoriste svoj uticaj na Severnu Koreju kako bi je podstakli da se uzdrže od pretnji i nezakonitog ponašanja. Oni takođe imaju potencijalnu ulogu u ohrabrivanju Severne Koreje da se vrati za pregovarački sto", rekao je Patel.

(EURACTIV.rs)