Politika

ŠTA SE DEŠAVA NAKON NESTANKA KINESKOG MINISTRA? Nekada bliski saradnik Si Đinpinga smenjen sa funkcije bez obrazloženja

Autor Aleksandra Vrbica

Ćinov nestanak iz javnosti koji traje već neko vreme - i zvanično ćutanje povodom toga - podstakli su brojna nagađanja. Njegov poslednji javni angažman bio je 25. juna. Nije naveden razlog za njegovu smenu.

Izvor: EPA-EFE/Michele Tantussi

Kina je smenila Ćin Ganga sa mesta ministra spoljnih poslova manje od sedam meseci nakon što je imenovan na tu funkciju.

Ćin je smatran bliskim saradnikom predsednika Si Đinpinga. Tu ulogu će preuzeti šef spoljnih poslova Komunističke partije Vang Ji.

Ćinov nestanak iz javnosti koji traje već neko vreme - i zvanično ćutanje povodom toga - podstakli su brojna nagađanja. Njegov poslednji javni angažman bio je 25. juna. Nije naveden razlog za njegovu smenu.

Kineski lider ga je imenovao na tu funkciju prošlog decembra, a njegov odlazak sa funkcije ostavlja mnoga pitanja bez odgovora.

"Najviše kinesko zakonodavno telo glasalo je za imenovanje Vang Jia za ministra spoljnih poslova", objavila je državna novinska agencija Sinhua. "Ćin Gang je smenjen sa mesta ministra spoljnih poslova."

U izveštaju se navodi da je predsednik Si potpisao dekret kojim se odobrava taj potez. Zakonodavci su takođe glasali za smenu šefa kineske Centralne banke - ekonomista Pan Gongšeng će zameniti odlazećeg guvernera Ji Ganga, dodaje Sinhua.

U sistemu Komunističke partije Kine, spoljnu politiku formuliše visoki zvaničnik, koji zatim upućuje ministru spoljnih poslova da je sprovodi.

Izvor: EPA-EFE/WU HAO

Vang Ji se vraća na funkciju koju je obavljao između 2018. i 2022. On je trenutno u Južnoj Africi gde prisustvuje sastanku o nacionalnoj bezbednosti BRIKS-a.

Ćin Gang je bio jedno od najpoznatijih lica kineske vlade. Njegovo produženo odsustvo pažljivo su ispitivali ne samo diplomate i posmatrači Kine, već i kineska javnost.

Kada je pre mesec dana nestao sa svojih uobičajenih dužnosti i nije prisustvovao samitu u Indoneziji, u vrlo kratkom zvaničnom objašnjenju navedeni su neodređeni zdravstveni problemi. Ali nedostatak bilo kakvih detalja iz njegovog ministarstva doveo je do spekulacija da je kažnjen ili iz političkih razloga ili zbog vanbračne afere.

Njegov sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, koji je prvobitno zakazan za 4. jul, Kina je odložila bez objašnjenja, što je dodatno podstaklo glasine.

Upitana o tome gde se on nalazio prošle nedelje, portparolka ministarstva je rekla da nema informacije - ističući tajnost i funkcionisanje kineskog sistema vlasti.

Ćin je jedan od najviših zvaničnika u Komunističkoj partiji Kine koji je odsutan ovoliko dugo. Ali nije neuobičajeno da ličnosti visokog profila u Kini nestanu iz javnosti na duže vremenske periode, da bi se kasnije pojavile kao predmet krivične istrage. Ili bi se mogli ponovo pojaviti bez objašnjenja.

Sam Si Đinping je nestao na dve nedelje neposredno pre nego što je postao kineski lider 2012. godine, što je podstaklo spekulacije o njegovom zdravlju i mogućim borbama za moć unutar stranke.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Uspon Ćina do ministra spoljnih poslova je bio veoma dramatičan. On je jedan od najmlađih imenovanih na tu funkciju u istoriji Kine. Posle manje od dve godine u ulozi ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je stekao reputaciju diplomate teškog govora, prošlog decembra je imenovan za ministra spoljnih poslova.

Pre toga, on je bio portparol Ministarstva spoljnih poslova i pomagao je u organizaciji Sijevih putovanja u inostranstvo, što mu je dalo priliku da blisko sarađuje sa kineskim liderom.

U Kini je bilo ogromno interesovanje za ono što se dogodilo Ćin Gangu. Najveći pretraživač u zemlji, Baidu, nedavno je zabeležio ogroman porast u broju pretraga za njegovo ime.

Neobično je da se na kineskom internetu bez potpune cenzure raspravlja o glasinama o tako visokom zvaničniku, kažu posmatrači.

"Odsustvo cenzure tera ljude da se zapitaju da li ima istine u glasinama o borbama za vlast, korupciji, zloupotrebi moći i položaja i romantičnim vezama", rekao je prošle nedelje Ijan Čong sa Nacionalnog univerziteta Singapura za BBC.

(EURACTIV.rs)