Politika

RUSIJA RAKETAMA NAPALA ODESU: Poginula osoba, 20 povređenih, uništen pravoslavni hram pod zaštitom Uneska

Autor Aleksandra Vrbica

Predsednik Zelenski je rekao da je tokom ruskog napad u nedelju među povređenima četvoro dece uzrasta od 11 do 17 godina. Oštećeno je skoro 50 zgrada, od kojih su 25 arhitektonski spomenici, a pogođen je i grčki konzulat.

Izvor: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

U ruskom raketnom napadu na ukrajinsku luku Odesu na jugu Ukrajine u nedelju (23. jula) ubijena je jedna osoba, povređeno 20 i teško je oštećena pravoslavni Hram Preobraženja Gospodnjeg u centru grada, koja je na listi svetske baštine Uneska, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

"Odesa: još jedan noćni napad čudovišta", izjavio je Oleh Kiper, guverner Odeske oblasti putem Telegrama. On je rekao da su raketni napadi takođe uništili šest kuća i stambenih zgrada i da je hospitalizovano 14 ljudi.

Zelenski je rekao da je među povređenima četvoro dece uzrasta od 11 do 17 godina. Oštećeno je skoro 50 zgrada, od kojih su 25 arhitektonski spomenici, a među pogođenim objektima je i grčki konzulat, dodao je on.

"Sve ove rakete ciljaju ne samo gradove, sela ili ljude, već čovečanstvo i temelje naše celokupne evropske kulture", rekao je Zelenski.

Zvaničnici su rekli da je ikona zaštitnice grada izvađena iz ruševina Hrama Preobraženja Gospodnjeg. Zelenski je rekao da ga je pogodila Kh-22, raketa iz doba hladnog rata dizajnirana za američke nosače aviona.

Izvor: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

Arhiđakon katedrale, Andrij Palčuk, rekao je Rojtersu da je raketni udar izazvao požar koji je zahvatio deo katedrale sa verskim artefaktima za prodaju.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su sada katedralu "dva puta uništavali" - ruski predsednik Vladimir Putin i sovjetski lider Josif Staljin.

Katedrala iz ranog 19. veka srušena je 1936. kao deo Staljinovih antireligijskih kampanja, a ponovo je izgrađena kada je Ukrajina stekla nezavisnost od Moskve 1991. godine.

Delovi zgrade su uništeni, podovi su prekriveni ruševinama, a srušeni su i zidovi crkve. Nekoliko meštana iz okoline priteklo je u pomoć oko čišćenja ruševina.

Izvor: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

Rusija je više puta napala Odesu projektilima i dronovima otkako se u ponedeljak povukla iz sporazuma starog godinu dana koji je omogućavao bezbedan izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. Luke u Odesi bile su polazna tačka za izlazak žita iz Ukrajine u sporazumu kojem su posredovale Turska i UN.

Zelenski je obećao osvetu, obraćajući se na Tviteru: "Ne može biti izgovora za rusko zlo. Kao i uvek, ovo zlo će izgubiti. I sigurno će biti odmazde ruskim teroristima za Odesu. Oni će osetiti ovu odmazdu."

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izdala je saopštenje u kojem osuđuje napad i nudi pomoć u rekonstrukciji katedrale.

U svom dnevnom brifingu, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je pogodilo ciljeve "gde su se pripremali teroristički napadi" u oblasti Odese i da su svi ciljevi uništeni. Ministarstvo je saopštilo i da su ukrajinski izveštaji o ruskom napadu na katedralu lažni, a da su se njene mete u Odesi nalazile na "bezbednoj udaljenosti" od kompleksa hrama. U njemu se navodi da je "verovatni uzrok" oštećenja katedrale ukrajinska protivvazdušna raketa.

Rusija je tokom protekle nedelje skoro svakodnevno gađala Odesu i ukrajinske objekte za izvoz hrane.

Vojni blogeri naklonjeni Kremlju rekli su prošle nedelje da je Rusija promenila svoju taktiku vazdušnih napada, koristeći kombinaciju oružja na "roj" način, tokom više talasa zaredom, od kojih je, kako kažu, teže odbraniti se.

Zelenski je optužio Rusiju da koristi 19 projektila različitih tipova "apsolutno namerno, kako bi ih bilo teže oboriti i kako bi izazvale veća razaranja". Vojna administracija Odese saopštila je da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili devet od 19 projektila ispaljenih na Odesu i okolni region.

Crkva koja je pogođena u nedelju pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC), drugoj po veličini crkvi u Ukrajini. Većina ukrajinskih pravoslavnih vernika pripada posebnom ogranku formiranom pre četiri godine od strane četiri nezavisna ogranka od ruske vlasti.

Ukrajina je optužila UPC da održava veze sa proinvazivnom Ruskom pravoslavnom crkvom, koja je nekada bila njena matična crkva, ali sa kojom UPC kaže da je raskinula veze u maju prošle godine nakon ruske invazije.

(EURACTIV.rs)