Politika

ODMAZDA U BAGDADU ZBOG PALJENJA KURANA: Demonstranti upali u švedsku ambasadu, zapalili deo zgrade

Autor Milena Antonijević

Stotine demonstranata besnih zbog paljenja Kurana, upalo je tokom noći u ambasadu Švedske u Bagdadu. Zapaljen deo zgrade, žrtava nije bilo.

Izvor: Printscreen/Youtube/Al Jazeera English

Tokom noći mreže su preplavili snimci nekolicine video-zapisa, objavljene u grupi na Telegramu "One Baghdad".

Na njima se vide demonstranti koji se okupljaju oko švedske ambasade oko 01:00 čas u četvrtak. Oni su uzvikivali slogane kojima podržavaju šiitskog sveštenika Muktada el Sadra.

Na snimcima koji su usledili sat vremena kasnije vidi se dim koji kulja iz zgrade i deo demonstranata kako stoji na krovu.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su svi zaposleni u Ambasadi dobro. Ministarstvo je osudilo ovaj napad i naglasilo potrebu vlasti u Iraku da zaštiti strane diplomatske misije.

Demonstracije su organizovane na poziv pristalica šiitskog sveštenika Muktade el Sadra u znak protesta protiv drugog planiranog spaljivanja Kurana u Švedskoj u nekoliko nedelja. El Sadr je moćna ličnost u Iraku, a više stotina ljudi je nekoliko puta izvodio na ulice.

Iračka vlada je osudila paljenje švedske ambasade u Bagdadu, a bezbednosnim snagama je naređeno da sprovedu hitnu istragu i kazne počinioce.

Švedska policija je 19. jula odobrila zahtev za javni skup ispred iračke ambasade u Stokholmu. Prema izveštaju švedske novinske agencije TT, prijavljeni učesnici su planirali da spale Kuran i iračku zastavu, a trebalo je da učestvuje čovek koji je u junu ispred stokholmske džamije spalio Kuran.

Švedska policija do sada je više puta odbila prijave za proteste koji su uključivali spaljivanje Kurana. Međutim, sudovi su tada poništili policijsku odluku, navodeći da je reč o slobodi govora.

(EURACTIV.rs)