Politika

VUČIĆ O SASTANKU SA STOLTENBERGOM: Tražio sam da NATO preuzme kontrolu i obezbedi normalan život na Kosovu i Metohiji

Autor Milena Antonijević

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se u Briselu sa šefom NATO-a, Jensom Stoltenbergom. Tema razgovora bila je situacija na severu Kosova i Metohije.

Izvor: rts/printscreen

Vučić je istakao da je na sastanku sa Stoltenbergom zatražio da NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Čuvaćemo mir i naš narod na Kosovu i Metohiji, ali težak period je pred nama, potrebna nam je saradnja sa Kfor - om i NATO, poručio je Vučić.

Srpski predsednik je rekao Stoltenbergu da je bilo je manjih prelazaka preko administrativne linije, ali da je Srbija delovala profesionalno.

"Oni su zadovoljni zbog toga u prethodnim danima", istakao je on i dodao:

"Zamoliću puštene Srbe da ne napuštaju Kosovo i Metohiju uprkos torturi kojoj su bili izloženi"

Podvukao je da Prištini ne veruje ništa te da je njihov cilj je da se sprovede politika Envera Hodže, Kosovo bez Srba, ujedinjenje sa Albanijom.

"To je konačna politika. Kada to vidite, ja ne mogu da im se osmehujem. Ne mogu da budem dopadljiv i šarmantan bilo kome", rekao je Vučić.

Povodom izveštaja specijalni izaslanika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara, Vučić je kazao da je taj izveštaj bio mnogo bolji nego pre dva meseca.

"Kada ste to mogli da čujete bolji izveštaj u američkom Kongresu po pitanju Kosova i Metohije, kada tačno od 1995. godine? Pa nikada, naravno. Kada ste mogli da čujete da Srbija nije jedini krivac za ove godine, pa niste", naglasio je Vučić.

On je poručio da je cilj da sačuvamo mir, iako postoje problemi i stvari izmiču kontroli zbog jednog čoveka i jedne vlade. Međutim, kako je rekao, naš narod na Kosovu i Metohiji štite tri stvari.

"Pod jedan: jedinstvo, borbe i hrabrost našeg naroda na KiM. Pod dva, to je država Srbija koja je uvek sa njima. I pod tri: to je međunarodno javno pravo i to što bar donekle moraju da se poštuju norme tog prava. I biću iskren, jedina institucija koja nešto radi, kako tako, u očuvanju mira i bezbednosti jeste Kfor", rekao je srpski predsednik.

Vučić je dodao da je u Briselu tražio značajniju ulogu Kfor-a u smirivanju tenzija, da je bilo puno konkretnih poruka.

"Nije Kurtijeva izjava problematična samo u delu gde najavljuje novi progon Srba, već to da po Rezoluciji 1244 UN OVK ili nešto što na to liči ne može da postoji na KiM, a sam Kurti kaže da je kosovska policija naslednica OVK", pojasnio je on.

Govoreći o naoružavanju kosovskih snaga predsednik Vučić kaže da Srbija preduzima mere da zaštiti svoje građane.

On veruje da će zahtev koji je Srbija uputila NATO-u uroditi plodom ili većom pažnjom alijanse, ali je i dodao da se plaši, kada sumira razgovore u Briselu, ''da nismo na putu koji bi nam garantovao sugrunost i bezbednost''.

Srpski predsednik je novinarima rekao da je zatražio od NATO-a i Kfora da provere svoju ulogu u skladu sa Rezolucijom 1244. Takođe, kako je rekao, generalnom sekretaru NATO-a dostavio je pismenu dokumentaciju o progonima Srba.

On je istakao i kako je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom naveo želju da do deeskalacije dođe što pre, ali i da misli da "to svakako neće biti lako".

(EURACTIV.rs)