Politika

ZELENSKI KRITIKOVAO NATO - "OVO JE APSURD": Oglasio se nakon odluke alijanse da ne ubrza članstvo Ukrajine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Volodimir Zelenski kritikovao NATO zbog odluke da ne ubrza članstvo Ukrajine u alijansi.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Države NATO-a rekle su da Ukrajina može da se pridruži vojnoj alijansi kada se saveznici slože i kada se ispune uslovi nakon što je predsednik Volodimir Zelenski kritikovao "apsurdno" odlaganje pristupanja. NATO je saopštio da prepoznaje potrebu da se ide brže, ali da neće biti određen vremenskim okvirom.

Ranije je Zelenski rekao da izgleda "nema spremnosti" da se Ukrajina pozove u NATO ili postane članica. On se sada nalazi u glavnom gradu Litvanije Viljnusu, gde se održava samit.

Kijev prihvata da ne može da se pridruži NATO-u dok je u ratu sa Rusijom, ali želi da se pridruži što je pre moguće nakon završetka borbi. Ali, Zelenski je, tvitujući pre komentara Jensa Stoltenberga, rekao da nedostatak dogovorenog vremenskog okvira znači da bi eventualno članstvo njegove zemlje moglo da postane pregovaračka moneta.

"Ostavlja se prilika da se razgovara o članstvu Ukrajine u NATO-u u pregovorima sa Rusijom. Neizvesnost je slabost", rekao je on.

NATO, dakle, nije precizirao kada i kako bi Ukrajina mogla da se pridruži alijansi. Ali diplomate su naglasile da su postavile jasniji put ka članstvu, a težak proces prijave je značajno skraćen. Alijansa je priznala da je ukrajinska vojska sve više "interoperabilna" i više "politički integrisana" sa NATO snagama i nastaviće da podržava reforme ukrajinskog sektora demokratije i bezbednosti.

Diplomate su takođe istakle stvaranje novog Saveta NATO-Ukrajina, koji će se prvi put sastati u sredu, što će Kijevu dati pravo da saziva sastanke cele alijanse. Ali odluka da se ne daje osećaj vremenskog okvira protumačena je kao nazadovanje Ukrajine.

"Bi-Bi-Si" piše da je oduvek bilo malo verovatno da će Ukrajina ući ubrzanim procesom, ali da je odluka Zelenskog da ovaj potez nazove apsurdnim naglasila "diplomatski neuspeh".

Neke države članice strahuju da bi skoro automatsko članstvo za Ukrajinu moglo da podstakne Rusiju da eskalira i produži rat. Sada će se fokus pomeriti na dugoročne bezbednosne garancije koje će članice NATO-a obećati Ukrajini kao alternativu ranom članstvu.

U prošlosti, zapadna bezbednosna obećanja nisu uspela da odvrate dve ruske invazije. NATO saveznici se nadaju da će treća runda biti dovoljno snažna i eksplicitna da ubedi Kremlj da bi dalja agresija bila preskupa.

Obraćajući se okupljenima u Vilnjusu kasnije, Zelenski je rekao da će NATO "Ukrajini dati sigurnost" i da će njegova zemlja ojačati alijansu. Zelenski je takođe doneo i pokazao borbenu zastavu iz uništenog grada Bahmuta - mesta najduže i verovatno najkrvavije bitke u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

(EURACTIV.rs)