Politika

KOLAPS HOLANDSKE VLADE! Premijer objavio da ceo kabinet podnosi ostavku

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kolaps holandske vlade zbog politike o migracijama, ceo kabinet premijera podnosi ostavku!

Izvor: EPA-EFE/Phil Nijhuis

Holandski premijer Mark Rute rekao je da ceo njegov kabinet podnosi ostavku, nakon što nije uspeo da postigne dogovor sa koalicionim partnerima o imigracionoj politici.

"Nije tajna da koalicioni partneri imaju različita mišljenja o imigracionoj politici", rekao je on na konferenciji za novinare održanoj kasno uveče u petak.

"Danas, nažalost, moramo da zaključimo da su te razlike postale nepremostive. Zato ću u pisanoj formi podneti ostavku celog kabineta kralju", dodao je on.

Ovaj potez, koji će dovesti do kolapsa holandske vlade i pokretanja novih izbora, izazvan je razlikama između Ruteove konzervativne stranke VVD i kolega iz koalicije oko mera za ograničavanje priliva azilanata u zemlju. Dok se VVD zalaže za strožu kontrolu, dve iz četvoropartijske vladine koalicije odbile su da ih podrže.

Izvor: EPA-EFE/Phil Nijhuis

Ruteova stranka je predložila da se ograniči ulaz za decu ratnih izbeglica koja su već u zemlji i da porodice čekaju najmanje dve godine pre nego što se ujedine. Taj plan nije uspeo da impresionira malu Hrišćansku uniju i liberala D66, što je dovelo do raskola.

"Migracije su veliko i važno pitanje, i društveno i politički. Sada kada nismo uspeli da postignemo dogovor o ovom pitanju, sastali smo se u kabinetu da razgovaramo o situaciji i kolektivno smo odlučili da je koalicija izgubila svoje političke osnove", rekao je Rute u petak. On je to nazvao "izuzetno žalosnim", ali je priznao "političku realnost koju ne možemo izbeći".

"Ovim je ceo kabinet, zajedno sa čelnicima, postao prelazna vlada. Sledeći korak biće raspisivanje novih izbora", rekao je on.

Broj zahteva koje je Holandija primila u vezi sa azilom skočio je sa 36.620 u 2021. na 47.991 prošle godine, a većina podnosilaca zahteva dolazi iz Sirije, prema Holandskoj službi za imigraciju i naturalizaciju. Od maja ove godine, zemlja je primila 16.097 prijava. Vlada procenjuje da bi broj prijava mogao da bude veći od 70.000 do kraja 2023. godine.

(EURACTIV.rs)