Politika

NOVI RUSKI NAPAD NA LAVOV: Ima civilnih žrtava, oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine

Autor Milena Antonijević

Najmanje četiri osobe su poginule, a 34 su povređene u raketnim napadima na Lavov u zapadnoj Ukrajini, saopšio je tamošnji MUP.

Izvor: Twitter/printscreen/@MFA_Ukraine

Ruski raketni napad na Lavov u četvrtak bio je „najrazorniji napad na civile" u regionu od invazije Moskve na Ukrajinu, saopštila je vojna uprava Lavova.

„Najmlađa žena koja je ubijena projektilom u svom stanu u Lavovu imala je samo 21 godinu. Rusija ubija našu omladinu, našu budućnost", rekao je načelnik Lavovske regionalne vojne uprave, Maksim Kozicki.

„Najstarija žrtva je imala 95 godina. Žena je preživela Drugi svetski rat, ali na žalost, nije preživela rusofašizam", rekao je Kozicki.

Zvaničnici su rekli da je u raketnom napadu uništeno više od 30 kuća, više od 250 stanova, 10 studentskih domova, sirotište, dve univerzitetske zgrade i škola u gradu na zapadu Ukrajine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da je tokom noći u raketnom napadu dobilo informacije o najmanje 10 zatvorenih skloništa za bombe u Lavovu.

„To je nečuvena situacija", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko, napominjući da je ministarstvo posvetilo mnogo pažnje tom pitanju i postavilo stroge zahteve da se osigura otvaranje skloništa za bombe.

„A ipak, neka odgovorna lica nisu donela nikakve zaključke", kazao je on.

Klimenko je rekao da je policija Lavova otvorila krivični postupak protiv odgovornih za zatvorena skloništa za bombe.

Pitanje nepristupačnih skloništa izazvalo je gnev prošlog meseca nakon što su tri osobe ubijene u Kijevu dok su očajnički pokušavale da se sklone u zatvorenom skloništu za bombe.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij objavio je dvodnevnu žalost.

(EURACTIV.rs)