Politika

VUČIĆ SA LAJČAKOM U BEOGRADU: Upozorio sam da su Srbi na KiM izloženi najžešćoj torturi u poslednjih 15 godina

Autor Milena Antonijević

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se danas sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. On je juče boravio na KiM, gde je razgovarao sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani.

epa08748744 EU Special Representative for the Pristina-Belgrade Dialogue Miroslav Lajcak (L) and Serbian President Aleksandar Vucic (R) shake hands during the press conference after their meeting in Belgrade, Serbia, 15 October 2020. EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC
Izvor: EPA/NEMANJA JOVANOVIC/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Lajčak došao je u Beograd, posle posete Prištini gde se sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Predsednik Srbije,  Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagramu da je upozorio Miroslava Lajčaka da je srpski narod na KiM izložen "najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina i ponovio zahteve za poštovanje njihovih prava i bezbednosti".

"Sa Lajčakom sam razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, načinima za smirivanje napetosti na terenu i primeni do sada postignutih sporazuma", naveo je Vučić, dodajući da je pozvao međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažuje po svim pitanjima.

Lajčak je nakon sastanka rekao da je sa srpskim predsednikom razgovarao o daljem putu dijaloga, uljučujući potrebu za održavanjem novih lokalnih izbora uz učešće Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Nastavio sam svoju posetu susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Imali smo iskren i otvoren razgovor o daljem putu, uključujući potrebu za novim lokalnim izborima uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu. Sastanak i putovanje pomogli su da se stekne jasnija slika o narednim koracima", napisao je Lajčak na Tviteru.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Tokom jučerašnjih sastanaka u Prištini, Vljosa Osmani rekla je Lajčaku da su centralne institucije zajedno sa međunarodnim partnerima posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova. Ona je dodala i da su pokazale volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu KiM, u skladu sa zakonskim odredbama i okvirima.

Miroslav Lajčak izjavio je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini da trenutna situacija nije laka.

„Imao sam važne sastanke sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Moram da biram reči, postoji razumevanje u potrebi da se ide napred u vezi sa tri tačke koje je iznela EU -- proširenje, novi izbori i povratak normalizaciji. Ostaje nam da nastavimo razgovore o konkretnim koracima koje treba preduzeti", rekao je Lajčak, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčak je kazao da nije u njegovoj nadležnosti da komentariše mere sankcija protiv Kosova i dodao da EU nije srećna što je u situaciji da ih donosi.

On je juče rekao i da su spremne sankcije i protiv Srbije, ako se zaključi da Beograd ne postupa u skladu sa zahtevima EU.

„EU je jasno stavila do znanja da postoje spremne sankcije i za Srbiju, koje će biti primenjene ako se shvati da Beograd ne postupa po zahtevima Unije. To je odluka zemalja članica. Moja želja je da nema sankcija ni za Kosovo, ni za Srbiju, već da dve strane dođu u Brisel i pregovaraju kako da sprovedu sporazume", rekao je Lajčak.

(EURACTIV.rs)