Politika

PRESRETNUTI DRONOVI BLIZU MOSKVE: Letovi na aerodromu Vnukovo bili zabranjeni "iz tehničkih razloga"

Autor Aleksandra Vrbica

Sletanja i poletanja na moskovskom aerodromu Vnukovo zabranjeni su u utorak ujutro „iz tehničkih razloga van kontrole aerodroma", saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija, putem Telegram poruka.

Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Najmanje tri drona presretnuta su na nebu iznad Moskve, a jedan u susednoj oblasti grada Kaluge u utorak (4. jula), javile su ruske novinske agencije pozivajući se na hitne službe.

„Prema preliminarnim informacijama, tri drona su u različito vreme išla ka Moskvi", otkrio je izvor agenciji TASS.

U blizini sela Valuevo oborena su dva drona, javila je agencija RIA. Selo je udaljeno oko 30 km jugozapadno od Kremlja. Jedna je bila u Kaluškoj oblasti, koja se graniči sa Moskovskom oblasti.

Još jedan dron oboren je u oblasti grada Kubinke, oko 63 km zapadno od Moskve, javila je RIA. U blizini Kubinke nalazi se ruska vazdušna baza.

Prema preliminarnim informacijama, povređenih i materijalne štete nije bilo.

Sletanja i poletanja na moskovskom aerodromu Vnukovo zabranjeni su u utorak ujutro „iz tehničkih razloga van kontrole aerodroma", saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija, putem Telegram poruka.

Ograničenja su bila na snazi do 8 sati ujutro po lokalnom vremenu (05:00 GMT), saopštila je agencija. Dodaje se da je jedan broj letova preusmeren na druge aerodrome. Takođe je rečeno da ostali moskovski aerodromi funkcionišu normalno.

Nije odmah poznato da li su promene vezane za presretanje dronova u utorak rano u blizini Moskve.

Napad ruskim dronovima

U napadu ruskog drona u ponedeljak su poginule najmanje dve osobe, a povređeno je 19 u gradu Sumi na severu Ukrajine, što je navelo predsednika Volodimira Zelenskog da zatraži veliko pojačanje protivvazdušne odbrane.

Jedna poslovna i dve stambene zgrade oštećene su u napadu sa četiri drona, saopštila je regionalna uprava grada Sumi putem Telegrama.

Fotografije koje je objavila ukrajinska državna služba za vanredne situacije pokazuju oštećene zgrade i dvorišta puna ruševina, dok spasioci gase požar.

„Nažalost, naša zemlja još nema dovoljan broj visokokvalitetnih sistema protivvazdušne odbrane da zaštiti celu našu teritoriju i obori sve neprijateljske ciljeve", rekao je Zelenski u video obraćanju. „Učinićemo sve što je moguće i nemoguće da naša protivvazdušna odbrana bude najjača."

Izvor: EPA-EFE/Robin van Lonkhuijsen

Ukrajina, rekao je on, treba da zaštiti sopstvenu teritoriju i „u budućnosti postane osnova evropskog vazdušnog štita. Ovo je apsolutno neophodno i apsolutno moguće."

On je rekao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila više od 3.000 letelica različitih tipova tokom 16 meseci rata.

Još jedna uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Sumskoj oblasti nekoliko sati nakon jutarnjeg udara.

Kijevska vojska je ranije u ponedeljak izvestila da je oborila 13 od 17 bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed koje je Moskva lansirala tokom noći u odvojenom napadu na nekoliko delova zemlje.

Rusija, koja je započela punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, pojačala je vazdušne udare na Ukrajinu poslednjih nedelja, a Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu kako bi pokušala da povrati okupiranu teritoriju.

"Teška nedelja"

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da su njene trupe povratile delove teritorija duž istočnog i južnog fronta tokom, kako je Zelenski opisao, napretka u „teškoj" nedelji za kontraofanzivu Kijeva protiv ruskih snaga.

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar takođe je primetila pojačane borbe oko razorenog grada Bahmuta, koji su ruske snage zauzele u maju posle 10 meseci borbi.

„Prošla nedelja je bila teška na prvoj liniji fronta. Ali napredujemo", napisao je Zelenski u Telegramu. „Idemo napred, korak po korak! Zahvaljujem svima koji brane Ukrajinu, svima koji vode ovaj rat do pobede Ukrajine!"

U prvom izveštaju za Telegram, Malijar je rekla da je ukrajinska vojska u teškim borbama prošle nedelje zauzela 37,4 kvadratna kilometra teritorije. Ona je rekla da ruske snage napadaju u blizini Limana, u severnom regionu Donjecka i blizu Avdijevke i Marinke.

U kasnijem izveštaju, Malijar je rekla da su se borbe u blizini Bahmuta pojačale i da je „u toku borba za preuzimanje inicijativa".

„Danas je neprijatelj pokušao da napreduje u ovom sektoru. I naše snage su postigle određeni uspeh", napisala je ona. „Situacija se brzo menja i kontrola nad pozicijama može da se izgubi i povrati dva puta u toku dana."

Ruske snage, kako je rekla, postavljaju tri odbrambene linije na određenim frontovima. Ukrajinske snage su napredovale u blizini sela južno od Bahmuta, dok su se borbe nastavile na severu, a grad je doživeo teške razmene vatre.

Izvor: EPA-EFE/NIKOLETTA STOYANOVA

General Oleksander Sirski, zadužen za kopnene snage Ukrajine, izvestio je o napredovanju trupa na obodu Bahmuta i „efikasnom uništavanju Rusa".

Ranije tokom dana, Malijar je rekla da je Ukrajina povratila 9 kvadratnih kilometara tokom prošle nedelje duž istočnog fronta „kao rezultat poboljšanja operativne (taktičke) pozicije i poravnanja linije fronta".

Na jugu, Ukrajina je povratila 28,4 kvadratnih kilometara teritorije, čime je ukupna površina ponovo osvojene teritorije duž tog fronta iznosila 158,4 kvadratnih kilometara.

Rusija je tokom vikenda saopštila da su njene snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bahmut i u oblastima južnije, posebno u blizini grada Vuhledara na vrhu brda. Takođe je izvestio o uspehu u obuzdavanju ukrajinskih trupa na severoistoku.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u ponedeljak da kratka pobuna Vagnerove plaćeničke grupe prošlog meseca nije uticala na rusku „specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

„Provokacija nije uticala na akcije vojnih grupa (uključenih u operaciju)", rekao je on na sastanku ministarstva.

(EURACTIV.rs)