Politika

LIDERI EU OPREZNO SA ZAMRZNUTOM RUSKOM IMOVINOM: Tražili od Komisije da razmotri zakonske načine korišćenja sredstava

Autor Milena Antonijević

Lideri EU su u petak (30. juna) zadužili Evropsku komisiju da predloži zakonske načine da se ruska imovina zamrznuta u bloku iskoristi za finansiranje obnove Ukrajine.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

U nastojanju da se pronađu načini da pomognu obnovu Ukrajine, lideri država članica pozvali su da se imobilisana imovina ruske centralne banke pod sankcijama koja se nalazi u EU iskoristi za finansiranje obnove Ukrajine.

Kako to nikada ranije nije urađeno, eksperti, pravnici i ekonomisti EU su radili na opcijama i potencijalnim pravnim osnovama kako bi pronašli kreativan način da nateraju Rusiju da plati štetu koju je prouzrokovala.

Komisija će „izneti predlog i mi ćemo se oprezno fokusirati na neočekivane prihode od imobilisane imovine Ruske centralne banke", rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen posle sastanka lidera.

Ideja da se iskoristi neočekivani prihod od novca zaglavljenog u Evropskoj uniji došla je dok su diplomate, ekonomisti i pravnici radili na pronalaženju načina da se zamrznuta sredstva iskoriste za obnovu Ukrajine, nakon što su im lideri EU zatražili da istraže načine.

3 milijarde evra godišnje

„Prema trenutnoj proceni, prinos nenaprednih dobiti mogao bi da bude 3 milijarde evra godišnje", izjavio je belgijski premijer Aleksandar De Kru novinarima posle sastanka.

Cifra od 3 milijarde evra potiče od činjenice da je oko 100 milijardi evra sredstava ruske centralne banke zaglavljeno u klirinškoj kući Euroclear sa sedištem u Belgiji, koja je pod kamatnom stopom Evropske centralne banke (ECB) od 3%, rekao je jedan od diplomata EU.

Plan je da se podstakne da se ovi profiti preusmere u Ukrajinu, umesto u ECB, kako je poznato EURACTIV - u, iako je finansijska stabilnost i međunarodna ravnotežu evrozone, još uvek tema diskusije evropskih lidera.

„Moramo da održavamo ravnotežu između toga da obezbedimo da Rusija bude primorana da plati štetu koju je napravila i da ne ugrožavamo stabilnost finansijskog sistema, to je balans koji smo pronašli", rekao je De Kru novinarima, uključujući EURACTIV.

Međutim, „ostaje da se vidi kakva će biti pravna osnova", rekao je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je De Krua: „Nismo za ili protiv. Niko ne može da bude za nešto veoma konkretno u ovom trenutku", ističući da zakonski predlog tek treba da predstavi izvršna vlast EU.

Pošto ne postoji presedan da se koristi profit iz deviznih rezervi druge zemlje, „moramo da proučimo i razumemo mnogo različitih pravnih i činjeničnih izazova da bismo videli šta je moguće", rekao je on.

„Sve je strašno komplikovano i niko u ovom trenutku ne zna šta, da li i kako", rekao je Šolc novinarima posle samita.

Nema upravljanja opasnim sredstvima

Ovaj plan za korišćenje neočekivanog profita znači da će EU ostaviti imovinu Centralne banke netaknutom.

Lideri nisu podržali drugu opciju koju je Komisija iznela prošle godine, prema kojoj bi upravljala nepokretnom imovinom kako bi ostvarila profit, koji bi se potom koristio za finansiranje obnove Ukrajine.

"Ne možemo dirati imovinu Centralne banke. To bi destabilizovalo finansijski sistem", objasnio je De Kru.

Druga opcija je ostavljena po strani nakon što je Evropska centralna banka tu ideju nazvala previše rizičnom i time uplašila države članice.

(EURACTIV.rs)