Politika

EU DAJE JOŠ 3,5 MILIJARDE EVRA POMOĆI UKRAJINI: Nastavićemo da udvostručujemo vojnu podršku

Autor Tamara Milošević Grbić

Na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije doneta je odluka o povećanju gornje granice fonsa za pomoć Ukrajini za 3,5 milijardi evra.

Izvor: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ranije je zatražio da Evropski mirovni fond (EPF) poveća granicu izdvajanja za Ukrajinu, a to telo je već dalo 4,6 milijardi evra vojne pomoći.

"Danas formalno usvajamo našu drugu dopunu EPF-a u vrednosti od 3,5 milijardi evra. Nastavićemo da udvostručujemo našu vojnu podršku i na opremi i na obuci. Koliko god treba“, naveo je visoki predstavnik EU.

EPF je osnovan 2021. godine i zamišljen je da EU pomogne zemljama u razvoju da kupe vojnu opremu. Ali, u Briselu je odlučeno da se iskoristi i za nabavku oružja Ukrajini nakon ruske invazije.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je ranije EU da pojača podršku Ukrajini. On se obratio na sastanku Saveta za spoljne poslove EU putem video linka, tvitujući kasnije da je „pozvao EU da ubrza poraz Rusije tako što će pojačati podršku Ukrajini“.

(EURACTIV.rs)