Politika

DANAS SASTANAK VUČIĆA I KURTIJA SA BORELJOM: Ostaje nejasno da li će se dva lidera naći oči u oči

Autor Tamara Milošević Grbić

Evropska unija potvrdila je da će danas oko 14 časova u Briselu održati seriju sastanaka sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/ANDREJ CUKIC

Šef spoljne politike EU Žozep Borelj saopštio je da je uputio hitne pozive Kurtiju i Vučiću da se sastanu u Briselu. Obojica su prihvatili poziv, ali je Vučići rekao da ne želi da se sastaje sa Kurtom, već samo sa Borelom.

EU je istakla da će se sa Kurtijem i Vučićem fokusirati na pronalaženje načina za eskalaciju situacije na severu kako bi se strane vratile primeni sporazuma.

Posle nedavnih dešavanja na severu Kosova, visoki predstavnik, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, danas će biti domaćin serije sastanaka o upravljanju krizama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova. , Aljbin Kurti. Razgovori će se fokusirati na pronalaženje načina za deeskalaciju trenutnih tenzija kako bi se vratili na implementaciju sporazuma iz dijaloga, posebno Sporazuma o putu ka normalizaciji“, navodi se u saopštenju EU.

EU nije odgovorila da li će se Kurti i Vučići sastati.

(EURACTIV.rs)