Politika

RUSIJA NAPADALA KIJEV DRONOVIMA ČETIRI SATA: Akcija usledila nakon prvih uspeha ukrajinske kontraofanzive

Autor Aleksandra Vrbica

Predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je protivvazdušnu odbranu Ukrajine zbog obaranja više od 30 dronova i rekao da ukrajinske snage uništavaju ruske snage na dva glavna poprišta sukoba, na istoku i jugu.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Rusija je u utorak (20. juna) napala vojne i infrastrukturne ciljeve u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i širom drugih delova zemlje, uključujući zapadne oblasti daleko od linija fronta, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je protivvazdušnu odbranu Ukrajine zbog obaranja više od 30 dronova i rekao da ukrajinske snage uništavaju ruske snage na dva glavna poprišta sukoba, na istoku i jugu.

Njegov komandant kopnenih snaga i zamenik ministra odbrane izvestili su o uspesima u kontraofanzivi u obe oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage pogodile i uništile osam skladišta municije širom Ukrajine u prethodna 24 sata i odbile ukrajinske napade u tri oblasti. Takođe, naveli su da su ukrajinske snage pokušale da napadnu istočni grad Donjeck koji drže Rusi i južni region Zaporožja, ali su odbijene.

Kancelarija Zelenskog saopštila je da su dronovi napadali Kijevsku oblast u nekoliko talasa tokom više od četiri sata.

Izvor: EPA-EFE/Eugene Hoshiko

Takođe u utorak, ukrajinske snage su dronovima napale grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Hersona koji je pod kontrolom Rusije, ubivši jednu ženu i ranivši četiri civila, saopštile su lokalne vlasti koje je postavila Rusija.

Fokus na kontraofanzivi

Ruski napadi su se desili pošto je pažnja bila usmerena na ukrajinske akcije protiv ruskih odbrambenih pozicija na jugu i istoku - što predstavlja početnu fazu kontraofanzive koja je nastojala da potisne trupe predsednika Vladimira Putina sa teritorije zauzete na početku invazije Ukrajine u februaru 2022. godine.

Kijev kaže da je vratio 113 kvadratnih kilometara zemlje i osam sela. Ali najnoviji udari su pokazali da je Rusija sposobna da vodi rat izvan linija fronta.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da ukrajinske snage „na jugu i istoku aktivno uništavaju neprijatelja", fizički čisteći Ukrajinu:

„Odbrana od terora znači uništavanje terorista. I to je garancija da država zla nikada neće imati priliku da donese zlo u Ukrajinu."

General Oleksander Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, rekao je na Telegramu da njegove trupe napreduju na bokovima uništenog grada Bahmuta, koji je prošlog meseca pao u ruke ruskih plaćenika nakon višemesečnih borbi.

Izvor: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Ukrajinske trupe, kako je rekao, odbijaju sve intenzivnije ruske napade u blizini Kupijanska na severoistoku.

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar rekla je da ukrajinske snage na jugu „postepeno, malim koracima, ali veoma samouvereno, napreduju. Mogli bismo čak da iskoristimo alegoriju da odsecamo svaki metar zemlje od neprijatelja."

Malijar je rekla da su ruske snage minirale ogromna područja, uključujući gradove.

Greška u nuklearnoj elektrani?

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov optužio je Rusiju za „miniranje" jezera koje se koristi za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju kontroliše Rusija.

Kompleks sa šest reaktora, najveća nuklearna elektrana u Evropi, bio je pod okupacijom ubrzo nakon što su moskovske snage izvršile invaziju u februaru prošle godine.

„Najstrašnije je što je nuklearna elektrana Zaporožje dodatno minirana za to vreme. Naime, minirano je jezero za hlađenje", izjavio je na televiziji Kirilo Budanov, šef agencije GUR, ne iznoseći dokaze za svoju tvrdnju.

Izvor: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Rojters je zatražio komentar od ruskog ministarstva odbrane.

Dve strane su se međusobno optuživale za granatiranje elektrane i njene okoline, a međunarodni napori da se uspostavi demilitarizovana zona oko kompleksa do sada su propadali.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je u međuvremenu odbacilo kao „ništavnu" sugestiju Rusije da bi mogla da pravi „prljavu bombu".

Ministarstvo je saopštilo da je predlog, koji je u ponedeljak izneo Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obaveštajne službe SVR, prvi put iznela Moskva prošle godine. Taj potez je, navodi se u saopštenju ministarstva, imao za cilj da „skrene pažnju sa jasnih poraza okupacionih snaga na frontu i poseje nepoverenje među zapadnim saveznicima Ukrajine".

Izvor: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

„Ako Rusija govori o „prljavoj bombi", njena upotreba od strane Rusije mogla bi da predstavlja stvarnu pretnju", saopštilo je ministarstvo.

Nariškin je pozvao nuklearnu stražu UN i Evropsku uniju da istraže otpremu „ozračenog goriva" iz nuklearne elektrane Rivne u zapadnoj Ukrajini radi odlaganja u skladište istrošenog goriva u Černobilju.

Međunarodna agencija UN za atomsku energiju saopštila je da je ovog meseca izvestila o prenosu istrošenog goriva iz Rivna u Černobil i da je u potpunosti uzela u obzir materijal.

(EURACTIV.rs)