Politika

OTVORENI BALKAN JE ZAMAJAC ZA CEO REGION: Dijalog, prevazilaženje nasleđa prošlosti i vizija, zajednička budućnost u EU

Autor Tamara Milošević Grbić

Prespa forum za dijalog u Strugi, bavio se između ostalog posledicama rata u Ukrajini, bezbednosnim izazovima ZB, potrebama regionalne saradnje kao i pitanjem da li je proširenje evropske zajednice do 2030. godine moguća misija.

Crnogorski predsednik Jakov Milatović je na "Prespa forumu" u Strugi kazao da su zemlje Zapadnog Balkana ekonomski usmerene jedne na druge i da je svaka ekonomska integracija regiona dobar korak napred. On je istakao da je inicijativa Otvoreni Balkan dobra stvar i za Crnu Goru i Zapadni Balkana. Milatović je naglasio da to može biti zamajac za ceo region.

"Često zaboravljamo da su evropske integracije druga strana medalje u odnosu na regionalne integracije, to jest da su regionalne ekonomske integracije temelj evropskih integracija. Mislim da to na Zapadnom Balkanu nikada ne treba smetnuti s uma. U tom smislu i Cefta i Berlinski proces i sve druge regionalne ekonomske integracije su uradile dosta. I ova koja je negde nastala organski iz Zapadnog Balkana, Otvoreni Balkan, ukoliko je stavimo u fokus našeg evropskog puta može da bude takođe jedan dobar zamajac", istakao je Milatović.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je na Prespa forumu sa kako je rekao partnerima, kolegama i prijateljima o aktuelnim dešavanjima između Beograda i Prištine.

On se oglasio na Tviteru napominjući da je razgovarano o tome šta je potrebno za pomirenje na Zapadnom Balkanu.

"Naglasio sam da treba da prevaziđemo nasleđe prošlosti, da težimo dijalogu, fokusiramo se na zajedničku budućnost u EU, budemo hrabri i imamo viziju za ceo region", naveo je Lajčak.

(EURACTIV.rs)