Politika

DESNIČARI NA ČELU FINSKE: Kako će izgledati vlada nakon poraza Sane Marin na izborima?

Autor Aleksandra Vrbica

Prema navodima nove koalicije, odlazeća premijerka Sana Marin i njena partija levog centra neće biti deo vlade.

Izvor: EPA-EFE/JARNO KUUSINEN

Krajnje desničarska Finska partija pristala je da formira koalicionu vladu sa Nacionalnom koalicijom desnog centra i još dve grupe. Partija, koja je zauzela drugo mesto na aprilskim izborima, tražila je drastično pooštrenje imigracione politike tokom pregovora.

Švedska narodna partija i Demohrišćani biće druge dve stranke u vladi.

Prema navodima nove koalicije, odlazeća premijerka Sana Marin i njena partija levog centra neće biti deo vlade.

Nacionalna koalicija bila je prva na izborima, sa 48 poslaničkih mesta. Iza njih je Finska partija sa 46 mandata, dok je Socijaldemokratska partija Sane Marin završila na trećem mestu sa 43 mesta.

Velike koalicije između partija suparničkih ideologija uobičajene su u Finskoj, tako da je Nacionalna koalicija mogla da pokuša da formira vladu sa Socijaldemokratskom partijom. Ali njihove razlike po pitanju ekonomije - sa desničarskom strankom koja traži masivno smanjenje javne potrošnje - značile su da je umesto toga odlučila da stane na stranu desničarskih grupa.

Nova vlada će imati 108 od 200 mesta u parlamentu.

"Ponosan sam na dobar program i rezultat pregovora", rekao je lider Nacionalne koalicije Peteri Orpo na konferenciji za novinare u Helsinkiju, u prisustvu još tri lidera stranke.

„U nekim stvarima se nismo slagali i siguran sam da i dalje imamo nesuglasice, ali ono što nas ujedinjuje je to što želimo da dovedemo Finsku u red", dodao je Orpo.

Rika Pura, Sana Marin i Peteri Orpo
Izvor: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Pregovori između strana su se pokazali teškim i odugovlačili su se u proteklih 11 nedelja, tokom kojih je Marin ostala na funkciji privremene premijerke.

Razlike u pitanjima kao što su imigracija i klima dovele su do sukoba između Finske i Švedske narodne partije.

Finska partija želi da vidi Finskuvan Evropske unije i želi da odloži cilj zemlje o klimatskoj neutralnosti do 2035. godine.

I ranije je bila u koaliciji sa Nacionalnom koalicijom - iako je koalicija prekinuta kada se Finska partija podelila na dve frakcije, umerenu i tvrdu. Tvrda linija su jedina frakcija koja je još uvek u parlamentu.

„Želeo bih da se zahvalim svojim kolegama sa kojima smo uspeli da postignemo sporazum", rekla je lider Finske stranke Riika Pura.

Novi premijer desnog centra, Orpo, rekao je da će mu sada glavni prioritet biti vraćanje finske ekonomije na pravi put.

Parlament će sledeći put glasati o imenovanju Orpa za premijera - iako još nije određen datum.

(EURACTIV.rs)