Politika

PREDSEDNICA INDIJE U ZVANIČNOJ POSETI SRBIJI: Održan ekonomski forum dve zemlje u cilju jačanja saradnje

Autor Milena Antonijević

Predsednica Indije Draupadi Murmu u zvaničnoj je poseti Srbiji. U okviru posete predsednice Indije, održava se i Srpsko-indijski poslovni forum.

Izvor: Youtube/ ANI News/Screenshot

Ovo je prva poseta indijskog predsednika od 1972. godine. Dvoje zvaničnika razgovaralo je o sveukupnoj saradnji.

Predsednica Indije, Draupadi Murmu, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je ovo njena prva poseta nekoj evropskoj zemlji, i zahvalila se na dobrodošlici.

"Predsednik Vučić je 2017. godine kao premijer posetio Indiju i njegova poseta utemeljila je odnose dve zemlje za širenje partnerstva", istakla je ona.

Kaže i da je imala veoma konstruktivan i produktivan sastanak sa srpskim predsednikom o svim važnim temama.

"Čvrsto smo rešili da razvijamo bilateralne odnose, da promovišemo kontakte naših naroda, da u UN osnažimo saradnju", napomenula je indijska predsednica.

Izvor: Youtube/ ANI News/Screenshot

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je Srbija ponosna na tradicionalno partnerstvo sa Indijom.

"Uveren sam da ste na svakom koraku u našem Beogradu i našoj Srbiji mogli da vidite gostoprimstvo i najbliži odnos koji građani Srbije gaje prema prijatljskom narodu Indije. To datira još iz vremena Pokreta nevrstanih, još od pre 75 godina kada smo uspostavili diplomatske odnose između naših zemalja", naveo je Vučić.

Indijskoj predsednici, Vučić se zahvalio na podršci teritorijalnom integitetu Srbije.

"Srbija će se uvek na isti način odnositi prema Indiji i i vašem narodu. Verujemo u našu najbližu saradnju koju niko ne može da naruši", dodao je Vučić.

On je istakao i da je međusobna trgovinska razmena nedovoljna, ali da raste i da može biti dvadesetostruko veća.

Naglasio je da su u toku formiranja zajedničkih tela koja bi trebala da se bave i rešavanjem prepreka i da omoguće što bržu saradnju u budućnosti.

"U skladu sa tim, i privatne indijske i naša nacionalna kompanija će razmotriti, uz podršku subvencija koje bi jedna i druga država dale, za uspostavljanjem diretnog leta između Delhija i Beograda", rekao je Vučić.

To bi, kako je naveo, značilo više kontakata naših poslovnih ljudi, ali i mnogo više turista. U tom kontekstu, naglasio je da turistička razmena mora da bude potpomognuta uprošćavanjem viznog režima, na kome će se ubrzano raditi, već u narednim danima.

Srpsko-indijski forum

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež, na otvaranju Srpsko - indijskog poslovnog foruma istakao da je velika čast da posle 50 godina indijski predsednik boravi u poseti Srbiji. Ova poseta, osim politički, i ekonomski je veoma važna za dve zemlje, kazao je on.

Čadež je istakao da Forumu prisustvuje 150 indijskih i srpskih privrednika.

"Dosadašnju saradnja obeležila je skoromna trgovina, uspešne, a ne tako brojne investicije indijskih kompanija i čini mi se da je ovo početak jednog novog doba i dobre ekonomske saradnje između Indije i Srbije", rekao je predsednik PKS.

Kako je istakao, naše zemlja će nastojati da više srpske robe bude na indijskom tržištu.

"Da privučemo investicije u našu prerađivačku industiju, da povežemo naš IT sektor sa indijskim naučno - tehnološkim kompanijama, da učimo na dragocenim indijskim iskustvima, da povežemo naše inovacije, naučnike, fakultete i da ih stavimo u funkciju efikasnog poslovanja", pojasnio je Čadež.

Prema njegovim rečima, cilj je da se privuče veći broj turista iz Indije.

"Beograd je mesto gde se snima dosta indijskih filmova, 40 projekata je snimljeno ovde i zaista do sada su sve velike filmske zvezde Indije posetile Beograd jer su mnoge scene filmova koji se gledaju u Indiji, snimane u našem glavnom gradu", dodao je Čadež.

(EURACTIV.rs)