Politika

LAJČAK I ESKOBAR VEČERAS U BEOGRADU: Nakon razgovora sa Kurtijem, zabrinuti za situaciju na severu KIM

Autor Milena Antonijević

U Beograd večeras stižu Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, kako bi pokušali da nađu rešenje za krizu na severu KIM.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/MARTIN DIVISEK

Njih dvojica sinoć su razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i, kako su saopštili, izneli su tri zahteva međunarodne zajednice. To su: smirivanje situacije, novi izbori na severu i povratak dijalogu, ali da nije postignut dogovor oko izbora na severu. U Beograd dolaze na sastanak sa predsednikom Srbije.

Majkl Davenport, šef misije OEBS na KIM Majkl, izjavio je da je saglasan sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, o važnosti napretka u dijalogu uz podršku EU. Takođe je istakao neophodnost punog učešća svih zajednica u institucijama i izborima.

“OEBS stoji čvrsto uz NATO i Kfor i Euleks u ispunjavanju misija. Snažna podrška pozivu EU za deeskalaciju i održavanje inkluzivnih izbora u opštinama na severu“, naveo je Davenport.
On je dodao da će OEBS podržati prištinske institucije, uključujući Centralnu izbornu komisiju, da sprovedu integraciju i dijalog koji uključuje sve zajednice.

Miroslav Lajčak je nakon sinoćnog sastanka sa Aljbinom Kurtijem, rekao da su i on i američki izaslanik, Gabrijel Eskobar, duboko zabrinuti zbog situacije na severu KiM.

"Pozivamo na hitno smirivanje na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji", napisao je Lajčak na Tviteru.

Endru Mičel, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, izjavio je da London poziva vladu privremenih prištinskih institucija da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu KiM, kao i novoizabrane gradonačelnike da obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.

Jern Rode, ambasador Nemačke u Prištini, podržao je nastojanja Lajčaka, i rekao da hitno treba raditi na sprovođenju ciljeva deklaracije EU-27.

Milovan Drecun, predsednik Odbora Narodne skupštine za KiM, rekao je za RTS da nisu dobili mnogo detaljnih informacija o eventualnom dogovoru sa Kurtijem, ali da, prema onome što je čuo, nema pomaka kada je u pitanju deeskalacija sukoba.

"Od Eskobara smo na konferenciji za novinare čuli da oko ZSO nema dogovora, zato što je rekao da će Zajednica biti formirana sa Kurtijem ili bez njega. Mada, nije dovoljno jasno šta pod tim podrazumeva Eskobar", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, novi izbori na KIM ne deluju realno, zbog toga što Kurti sada ima veliki manevarski prostor zato što se Zapadu, naročito SAD, žuri da se postigne sporazum zbog predstojećih predsedničkih izbora i kampanje koja uskoro počinje.

"Ako bi se išlo na nove izbore na KiM, onda bi se čitav proces prolongirao bar dva-tri meseca i to je nešto što ne odgovara SAD", rekao je Drecun.

On ocenjuje da smo još uvek dosta udaljeni od formiranja Zajednice srpskih opština.

"Zašto govorimo o tome da se samo delimično otklanjaju uzroci ove krize – govori se o povlačenju pripadnika specijalnih parapolicijskih jedinica iz tri opštine na severu KiM. Na severu postoje četiri opštine. Drugo, glavni problem je ne da se povuku samo iz tih zgrada nego da se generalno povuku sa severa Kosova. Ako se o tome ne govori, vi ne otklanjate u potpunosti uzroke krize", kazao je Drecun.

Drecun kaže da je stav Beograda da ZSO treba da se formira na osnovu Briselskog sporazuma, dok je stav Zapada da treba da se otvore novi pregovori o formiranju Zajednice na osnovu predloga sporazuma o normalizaciji odnosa i Kurtijeve vizije.

"Kurtijeva vizija, koju je predstavio Vučiću na poslednjem sastanku, jeste da se zapravo Kosovo tretira kao država i da preko Zajednice srpskih opština, kako bi je on nazvao, a to je posebno pitanje, zapravo Beograd prizna tu lažnu državu i da je Srbi prihvate", naveo je Drecun.

Na severu KIM, Srbi su se i danas okupili u blizini zgrada lokalnih samouprava. Oni zahtevaju da specijalne jedinice napuste zgrade opština, da ne dolaze gradonačelnici bez legitimiteta, da se oslobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović i da se prestane sa progonom građana koji su protestovali u poslednje dve godine.

(EURACTIV.rs)