Politika

DANAS GLASANJE O DIREKTIVI EU O KORPORATIVNOJ ODRŽIVOSTI: Desničari u zadnji čas ulažu amandman

Autor Milena Antonijević

Desničarski poslanici EP pokušali su da sruše kompromisni sporazum o Direktivi EU o korporativnoj održivosti dužne pažnje uoči ključnog glasanja u Evropskom parlamentu danas (1. juna).

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zakon o due diligence-u, koji je prvi put predložila Evropska komisija u februaru 2022. godine, ima za cilj da velike kompanije EU pozove na odgovornost za kršenje ljudskih prava i ekoloških standarda u njihovim lancima vrednosti.

Dok su vlade EU već usaglasile zajednički stav o dosijeu prošlog decembra, Evropski parlament tek treba da se usaglasi pre nego što počne završni „trijalog“ razgovora sa Komisijom EU za završetak usvajanja zakona.

Nakon intenzivnih pregovora, parlamentarni odbor za pravosuđe je 25. aprila velikom većinom glasova izglasao svoj stav. Svi članovi Evropske narodne partije (EPP) desnog centra glasali su za tekst u to vreme.

U međuvremenu su se stvari promenile.

U sredu (31. maja), EPP je odlučila da će na plenarnoj sednici u četvrtak izglasati stav parlamenta o CSDDD, osim ako se ne uključi amandman na tekst.

Amandman, koji je podnela nemačka konzervativna poslanica Evropskog parlamenta Angelika Nibler, naložio bi Evropskoj komisiji da preobrazi direktivu u uredbu šest godina nakon njene primene.

Razlika između direktive i uredbe je u tome što države članice moraju da implementiraju direktive u nacionalno zakonodavstvo, dajući im određeni prostor da ga prilagode nacionalnim okolnostima, dok je propis direktno primenljiv.

EPP podržavaoci amandmana tvrde da je potrebno dalje usklađivanje širom EU kako bi se smanjio administrativni teret za kompanije.

Međutim, malo je verovatno da će takav amandman preživeti pregovore sa državama članicama EU.

Povlačenje EPP-a dolazi nakon što su lideri EU poput francuskog predsednika Emanuela Makrona i belgijskog, Aleksandra De Krua, pozvali na „prekid evropskih propisa“ kako bi se smanjio administrativni teret kompanijama iz EU.

Neka poslovna udruženja su takođe prilično snažno odustala od direktive. Thilo Brodtmann, izvršni direktor VDMA, nemačkog poslovnog udruženja, pozvao je parlament „da povuče hitnu pauzu“ u vezi sa CSDDD.

Kako je EURACTIV-u potvrdilo više izvora, opoziciju EPP-a predvodili su nemački demohrišćani, iako je Akel Voss, izvestilac EPP-a u senci za dosije CSDDD koji je pregovarao i podržao sporazum, i sam nemački hrišćanski demokrata.

„To je teška situacija za njega“, rekli su iz kancelarije Aksela Vosa za EURACTIV, dodavši da još nije jasno kako će Vos glasati u četvrtak.

Tokom skupštinske rasprave u sredu, on nije bio mnogo konkretniji, hvaleći postignute kompromise, ali i žaleći što direktiva neće dovesti do dovoljnog usaglašavanja širom EU.

Poslanik Nibler je u međuvremenu branila odluku EPP.

„Normalno je da partijske grupe i poslanici Evropskog parlamenta podnose amandmane“, rekla je ona.

Druga strana, međutim, nije bila zadovoljna.

„Političke igre sada zaista nisu tamo gde bi trebalo da budu“, rekla je Lara Volters, glavni izvestilac dosijea koji pripada grupi socijalista i demokrata (S&D).

Srećom po nevladine organizacije, nemački demohrišćani nisu mogli da ubede celu EPP, što znači da će značajna manjina poslanika grupe verovatno glasati za tekst CSDDD kako je usvojen u komitetu za pravosuđe, ignorišući odluku većine stranke.

Zajedno sa grupom Levica, socijaldemokratama, Zelenima i velikom većinom centrističke grupe Renev, tekst će verovatno biti usvojen danas.

(EURACTIV.rs)