Politika

STOLTENBERG POZVAO BEOGRAD I PRIŠTINU DA SMIRE SITUACIJU NA KOSOVU: Najprikladnije političko rešenje kroz dijalog

Autor Tamara Milošević Grbić

Šef misije NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da slanje dodatnih trupa na sever Kosova ne znači da se odustalo od političkog rešenja.

epa10666201 NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks to the press upon arrival at Oslo City Hall during NATO's informal meeting of foreign ministers in Oslo, Norway, 01 June 2023. EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT
Izvor: EPA-EFE/Hanna Johre

Stoltenberg je najavio da će NATO poslati 700 dodatnih vojnika na sever Kosova kako bi osigurao bezbednost prema rezoluciji Ujedinjenih nacija. On je dodao da ke čak i bataljon je u pripravnosti ako je potrebno.

Stoltenberg smatra da je ipak, najprikladnije političko rešenje kroz dijalog.

"Slanje dodatnih trupa na Kosovo ne znači da NATO odustaje od političkog rješenja nastalih tenzija", rekao je Stoltenberg, a prenela je agencija Anadolija.

Stoltenberg je ranije rekao da nasilje koči Kosovo i region. On je pozvao Prištinu i Beograd da preduzmu konkretne korake za smirivanje situacije.

Međunarodne reakcije protiv Kosova usledile su nakon akcije kosovske policije, 26. maja, u tri opštine na severu Kosova, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, da obezbedi pristup opštinskim objektima novim predsednicima ove tri opštine.

(EURACTIV.rs)