Politika

EU OŠTRO OSUDILA POKUŠAJ LANSIRANJA SATELITA SEVERNE KOREJE: Ugrozili su međunarodni i regionalni mir i bezbednost

Autor Milena Antonijević

EU se pridružila SAD i drugim saveznicima u oštroj osudi lansiranja severnokorejskog špijunskog satelita korišćenjem balističke vojne tehnologije koje je ranije u sredu (31. maja) završilo neuspehom.

Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Lansiranje se završilo neuspehom, slanjem bustera i tereta u more, objavili su severnokorejski državni mediji, a južna vojska je saopštila da je izvukla delove nosača rakete.

Nova raketa za lansiranje satelita "Čolima-1" otkazala je zbog nestabilnosti motora i sistema goriva, javila je državna novinska agencija KCNA.

Let je bio šesti pokušaj lansiranja satelita nuklearno naoružane države, i prvi od 2016. Trebalo je da postavi prvi špijunski satelit Severne Koreje u orbitu.

To je izazvalo hitna upozorenja o evakuaciji u delovima Južne Koreje i Japana. Obaveštenja su povučena bez prijavljivanja opasnosti ili štete.

Zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje saopštio je da vojska sprovodi operaciju spasavanja kako bi povratila ono za šta se veruje da su delovi svemirske rakete.

Vojska je podelila slike velikog cilindričnog objekta koji pluta u moru oko 200 km od ostrva Eočeongdo na zapadnoj obali.

Zvaničnici iz Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje održali su telefonski razgovor u kojem su "najoštrije osudili" lansiranje, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

„Tri zemlje će ostati na oprezu sa velikim osećajem hitnosti", navodi se u saopštenju.

Bela kuća je osudila lansiranje pomoću tehnologije balističkih projektila i rekla da procenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima.

EU je takođe oštro osudila lansiranje Severne Koreje, za koje je rekla da je „potpuno zanemarivanje njenih obaveza prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN" i da je ugrozilo međunarodni i regionalni mir i bezbednost.

EU je pozvala sve članice Ujedinjenih nacija, posebno Savet bezbednosti UN u kome sede Kina i Rusija, da „progovore i pokažu da takve akcije nikada neće biti prihvaćene".

Severna Koreja je saopštila da će lansirati svoj prvi vojni izviđački satelit između 31. maja i 11. juna kako bi se pojačalo praćenje vojnih aktivnosti SAD.

Južna Koreja je prošle nedelje prvi put postavila satelite u orbitu sa raketom domaćeg dizajna i proizvodnje, a Kina je u utorak poslala tri astronauta na svoju svemirsku stanicu kao deo rotacije posade.

Severnokorejska raketa pala je u more „nakon što je izgubila potisak zbog nenormalnog pokretanja motora drugog stepena", izvestila je KCNA.

Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo Pjongjanga (NADA) će istražiti „ozbiljne nedostatke" I preduzeti mere da ih prevaziđe pre nego što izvrši drugo lansiranje što je pre moguće, saopštila je KCNA.

Izdata upozorenja

Izgleda da je Severna Koreja požurila sa lansiranjem satelita nakon nedavnog lansiranja svemirske rakete Seula, rekao je južnokorejski zakonodavac pozivajući se na obaveštajnu agenciju svoje zemlje.

Poslanik Ju Sang Beom rekao je novinarima da se veruje da je lider Severne Koreje posmatrao lansiranje.

„Čak i ako ovo lansiranje satelita bude neuspešno, sam generalni sekretar Kim Džong Un je jasno stavio do znanja da je ovaj satelit prvi od mnogih", rekao je Atsuhito Isozaki, profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu Keio u Japanu.

Lee Choon Geun, počasni istraživač na južnokorejskom Institutu za nauku i tehnologiju, rekao je da je to retka prilika za Južnu Koreju da preuzme deo severnokorejske rakete, a možda čak i satelit. Analitičari kažu da kapacitet Severne Koreje za izgradnju sofisticiranih satelita ostaje nedokazan.

U podacima dostavljenim međunarodnim vlastima pre lansiranja, Severna Koreja je rekla da će raketa leteti na jug, a očekuje se da će stepenice i drugi ostaci pasti preko Žutog mora i u Tihi okean.

Sirene za vazdušni napad zavijale su širom južnokorejske prestonice Seula oko 6:32 (utorak 21:32 GMT), dok je grad upozoravao građane da se pripreme za potencijalnu evakuaciju. U kasnijim upozorenjima rečeno je da je upozorenje bilo greška.

Japanska vlada je takođe izdala hitno upozorenje preko svog sistema za emitovanje J-Alert za stanovnike južne prefekture Okinave da se zaklone u zatvorenom prostoru u sredu rano ujutro.

Kasnije je rečeno da raketa neće doleteti na teritoriju Japana i ukinula je upozorenja. Japan je ove nedelje obećao da će oboriti svaki projektil koji ugrozi njegovu teritoriju.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da je raketa Severne Koreje nestala sa radara iznad Žutog mora i da nije stigla u svemir.

Japan oštro osuđuje lansiranje i uložio je žalbu Pjongjangu diplomatskim kanalima u Pekingu, rekao je on.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je osudio lansiranje, napominjući da svako lansiranje od strane Pjongjanga korišćenjem tehnologije balističkih projektila krši rezolucije Saveta bezbednosti.

(EURACTIV.rs)