Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ SA AMABASADORIMA RUSIJE I KINE: Razvoj događaja na severu KiM može podići tenzije u regionu

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sasatao se i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i ambasadorkom Kine Čen Bo.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Predsednik Srbije je na sastanku sa amabasadorom Rusije kazao da će Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti. On je rekao da zahteva hitno donošenje i sprovođenje mera koje bi garantovale sigurnost Srba na Kosovu i Metohiji, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je obavestio ruskog ambasadora o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i kako je naglasio, podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smeru. On je dodao da takvo ponašanje ima za cilj podizanje tenzija u celom regionu, zbog čega je zahtevao hitno povlačenje Kurtijevih specijalnih jedinica i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantovala bezbednost Srba na KiM.

Ambasador Ruske Federacije istakao je da zvanična Moskva prati sva događanja i da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene ističući da razume svu delikatnost situacije i da primećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posledice.

"Moskva ima najozbiljniji pristup u praćenju razvoja situacije i shvatamo da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u celom regionu", rekao je ambasador Bocan-Harčenko.

Predsednik Srbije imao je sastanak i sa ambasadorkom Kine, Čen Bo koju je zamolio da rukovodstvu NR Kine prenese ozbiljnu zabrinutost Srbije po pitanju opstanka i bezbednosti Srba na KiM.

 "Apelovao sam na prijatelje iz Kine da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiču na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost na KiM", istakao je Vučić.

(EURACTIV.rs)