Politika

MOSKVA NAPADNUTA DRONOVIMA: Kijev negira učešće i predviđa još ovakvih akcija protiv ruske prestonice

Autor Aleksandra Vrbica

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su Moskvu u utorak (30. maja), ali su neutralisane, saopštila je Rusija. Jedan političar je ovo nazvao najgorim napadom na prestonicu od Drugog svetskog rata. Kijev je pogođen treći put za 24 sata.

Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Otkako je Rusija poslala trupe u susednu zemlju u februaru prošle godine, rat se uglavnom vodi unutar Ukrajine, iako je Moskva prijavila neke napade na njenu teritoriju i rekla da je bilo pokušaj atentata na predsednika Vladimira Putina.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da su u ranom jutarnjem napadu dronom povređene dve osobe, dok su nakratko evakuisani stanovnici dva lakše oštećena stambena bloka.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osam dronova koje je poslao Kijev oboreno ili preusmereno, iako je Baza, Telegram kanal koji ima veze sa bezbednosnim službama, rekao da ih je bilo više od 25 umešano.

Stanovnici kažu da su čuli glasne udarce praćene mirisom benzina. Neki su snimili kako je oboren dron i oblak dima koji se diže iznad Moskve.

Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruski poslanik Maksim Ivanov nazvao je to najozbiljnijim napadom na Moskvu još od nacista, rekavši da nijedan građanin sada ne može da izbegne „novu realnost".

"Ili ćete pobediti neprijatelja pesnicom sa našom domovinom, ili će neizbrisiva sramota kukavičluka, saradnje i izdaje zahvatiti vašu porodicu", rekao je on.

Pre dve nedelje, dve bespilotne letelice eksplodirale su iznad Kremlja u napadu za koji je Rusija takođe okrivila Kijev i za koji je rekla da je usmeren na Putina.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak negirao je da je Kijev direktno umešan u gađanje Moskve u utorak, iako je rekao da im je „zadovoljstvo da to gledaju" i da ih predviđa još više.

U neurednoj pat poziciji tokom većeg dela 2023. godine, kada su ruske trupe okupirale neke istočne ukrajinske regione, rat je ubio desetine hiljada, iselio milione, gradove pretvorio u ruševine i izazvao haos u globalnoj ekonomiji.

Napad na kijevski soliter

U Kijevu su ukrajinske odbrambene snage saopštile da su u utorak oborile više od 20 dronova iranske proizvodnje Šahed.

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene kada su ostaci uništenog ruskog projektila pogodili višespratnicu i izazvali požar, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Dva gornja sprata su uništena, a ljudi su verovatno još uvek pod ruševinama.

Na fotografijama kijevskih zvaničnika i reportera Rojtersa vidi se plamen koji zahvata vrh zgrade.

Izvor: EPA-EFE/KYIV CITY MILITARY ADMINISTRATION

„Napad je bio masivan, dolazio je iz različitih pravaca, u nekoliko talasa", rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva.

Rusija je u maju 17 puta napala Kijev dronovima ili projektilima, uglavnom noću, u očiglednom pokušaju da potkopa volju Ukrajinaca da se bore posle više od 15 meseci rata.

„Ovi raketni napadi prilično učestale frekvencije imaju za cilj da iscrpe i naše snage protivvazdušne odbrane i našu fizičku i moralnu snagu", rekla je Natalija Gumenjuk, portparol južne ukrajinske vojne komande.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da protivraketna odbrana Patriot koju isporučuje SAD postiže stopu presretanja od 100%.

„Teror će biti poražen", rekao je on u ponedeljak uveče.

Izvor: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajina obećava kontraofanzivu podržanu zapadnim oružjem kako bi pokušala da otera ruske okupatore sa teritorije koju su zauzeli otkako je Moskva pokrenula svoju „specijalnu vojnu operaciju".

Na istočnim linijama fronta, ruski padobranci i motorizovane jedinice smenjivale su Vagnerove plaćeničke jedinice u gradu Bahmutu, koji je mesecima bio glavni fokus borbi, prema rečima ukrajinskog vojnog predstavnika.

Moskva je saopštila da je izvršila invaziju na Ukrajinu da bi „denacifikovala" svog suseda i zaštitila one koji govore ruski. Zapadni protivnici kažu da je invazija imperijalističko otimanje zemlje.

Moskva kaže da je otvorena za nastavak zaustavljenih mirovnih pregovora sa Kijevom i pozdravlja posredničke napore Brazila i Kine.

Ali Kijev insistira da je potpuno povlačenje ruskih trupa jedini način da se okonča rat.

(EURACTIV.rs)