Politika

EURACTIV SAZNAJE: Odbrambena industrija zabrinuta zbog deljenja poslovnih tajni sa EU

Autor Milena Antonijević

Kako zemlje članice EU razmatraju povećanje proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije bloka, one takođe moraju da odluče koliko su moći spremne da ustupe Briselu.

Izvor: Christophe Licoppe/European Commission

Dotok oružja i municije zapadnih vlada u Ukrajinu i ponovljena obećanja bloka da će se podrška EU nastaviti „koliko god bude potrebno" opterećuju evropsku odbrambenu industriju, koja do sada nije bila u stanju da održi korak sa potražnjom.

Da bi pomogla industriji da poveća proizvodnju municije, Evropska komisija je ranije ovog meseca predstavila Zakon o podršci proizvodnji municije (ASAP).

Međutim, iako je podrška EU dobrodošla, neke zemlje članice brinu da bi Brisel mogao biti previše nametljiv, izjavilo je nekoliko diplomata EU za EURACTIV.

Zemlje članice EU i Evropska komisija će takođe morati da pronađu pravi balans „transparentnosti" u razmeni informacija o proizvodnim kapacitetima industrije, rekla su dvojica diplomata EU.

Države članice zaista brinu da izvršna vlast EU sebi daje dalekosežna ovlašćenja sa malo garancija da će osetljive industrijske informacije biti zaštićene u skladu sa tim.

Poslovne tajne

Prema predlogu Brisela, Evropska komisija bi imala pristup poverljivim informacijama industrije municije u vezi sa njenim proizvodnim kapacitetom.

Izvršna vlast EU bi tada mogla da zatraži podatke koji se odnose na trenutni proizvodni kapacitet kompanije, predviđena uska grla, elemente lanca snabdevanja, zalihe ili poteškoće u pristupu određenim proizvodima.

„Na osnovu ovog mapiranja, Evropska komisija će kontinuirano pratiti njihove proizvodne kapacitete i njihove lance snabdevanja i proceniti njihovu ukupnu sposobnost da odgovore na očekivani razvoj potražnje na tržištu", navodi se u tekstu koji je predložila Komisija.

Ovo mapiranje proizvodnog materijala i kapaciteta kompanije je obično poverljivo i dobro zaštićeno od stranih vlada, međunarodnih tela i konkurenata.

Sada će se postavljati pitanje „kako" će se te „nametljive informacije" koristiti i obezbeđivati i da li se mogu deliti sa konkurentima i drugim prestonicama, rekao je jedan diplomata EU, dodajući da će državama članicama trebati zaštitne mere pre nego što pristanu da podele podatke.

Nije jasno kako i zašto Evropska komisija planira da koristi ove informacije, nedvosmisleno su za EURACTIV rekle diplomate EU i predstavnici industrije.

Odbrambene industrije su usko povezane sa svojim vladama, a prestonice EU žele da zaštite svoje nacionalne industrije i poslovne tajne koje sponzoriše država.

Ovaj potez treba da omogući Evropskoj komisiji nadzor nad proizvodnim kapacitetima na kontinentu kako bi se povećala proizvodnja.

Ova zabrinutost je već izražena u okviru Evropskog odbrambenog fonda (EDF), već postojećeg programa EU za jačanje saradnje u istraživanju i razvoju u oblasti odbrane.

Od kompanija se ponekad traži da dostave spiskove zaposlenih koji rade na takvim projektima, sa malo garancije da će ove osetljive informacije ostati poverljive i bez naznake svrhe takvih poteza, rekli su izvori iz industrije za EURACTIV.

Odlučujuća ovlašćenja

Evropska komisija bi takođe sebi dala pravo da naruči prioritetne porudžbine evropskoj industriji municije, prema predlogu.

„Komisija može, nakon konsultacija sa državom članicom osnivanja dotičnog preduzeća i uz njenu saglasnost, obavestiti potonju o svojoj nameri da nametne nalog sa prioritetom", navodi se u tekstu.

Učešće država članica u tom pitanju delovalo bi kao zaštita, rekli su izvori iz industrije EURACTIV-u, nadajući se da će biti zaštićene od takve odluke.

Drugo pitanje bi bilo da bi proizvođači mogli, prema predloženom zakonu, da izvoze municiju i njene komponente bez prethodnog odobrenja ili nadzora od strane vlada zemalja u kojima su osnovani.

Kako bi ovo predstavljalo presedan, ovo bi trebalo pažljivo proceniti kako bi se izbegla bilo kakva zloupotreba moći od strane industrije, rekao je jedan diplomata EU.

(EURACTIV.rs)