Politika

NAJJAČI NAPAD RUSKIM DRONOVIMA OD POČETKA RATA U UKRAJINI: Kijev pogođen na godišnjicu osnivanja

Autor Aleksandra Vrbica

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da je oborilo 52 od 54 bespilotne letelice koje je lansirala Rusija, nazvavši to rekordnim napadom dronovima „kamikaze" iranske proizvodnje Šahed.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kijev je pogođen, kako se čini, do sada najjačim napadom dronovima od početka ruskog rata, rekli su ukrajinski zvaničnici u nedelju (28. maja) dok se glavni grad Ukrajine pripremao da proslavi godišnjicu svog osnivanja.

Rusija je gađala vojne i objekte infrastrukture u centralnim regionima Ukrajine, a posebno u regionu Kijeva, pisalo je ukrajinsko vazduhoplovstvo na Telegramu.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da je oborilo 52 od 54 bespilotne letelice koje je lansirala Rusija, nazvavši to rekordnim napadom dronovima „kamikaze" iranske proizvodnje Šahed. Nije odmah bilo jasno koliko je dronova gađano iznad Kijeva.

Nekoliko okruga Kijeva, grada sa oko tri miliona stanovnika, stradalo je u napadima tokom noći, rekli su lokalni zvaničnici, uključujući istorijski kvart Pečerski.

„Bio je netipično intenzivan - po maksimalnom broju napadačkih projektila u najkraćem vremenskom periodu", napisala je vojna uprava grada Kijeva na Telegramu.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Napadi pred zoru dogodili su se poslednje nedelje maja kada prestonica slavi Dan Kijeva, godišnjicu njegovog zvaničnog osnivanja pre 1.541 godine. Ovaj dan se obično obeležava uličnim sajmovima, koncertima i izložbama - što su planovi koji su napravljeni i za ovu godinu, ali u manjem obimu.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko rekao je da je napad izveden u nekoliko talasa, a vazdušna uzbuna je trajala više od pet sati.

„Danas je neprijatelj odlučio da "čestita" Kijevljanima Dan Kijeva uz pomoć svojih smrtonosnih bespilotnih letelica", napisao je Popko u Telegramu.

Ruske snage su takođe preko noći izvršile udare u oblasti Harkova, ubivši dve osobe, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kontraofanziva

Masovni napad dolazi u trenutku kada je Moskva intenzivirala raketne i napade dronovima nakon skoro dva meseca zatišja, usred spekulacija o nadolazećoj ukrajinskoj kontraofanzivi 15 meseci od početka rata.

Talasi napada sada se dešavaju nekoliko puta sedmično, a napad u nedelju je usledio nakon što je Kijev rekao da su se borbeni sukobi smanjili oko opkoljenog grada Bahmuta na jugoistoku Ukrajine, mesta najduže bitke u ratu.

Visoki ukrajinski zvaničnici nagovestili su da su njihove snage spremne da pokrenu dugo obećavanu kontraofanzivu kako bi povratili teritoriju koju je Rusija zauzela od početka rata.

Valerij Zalužnji, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, objavio je u subotu (27. maja) snimak na kojem se vidi kako ukrajinske trupe polažu zakletvu i spremaju se za borbu.

Izvor: EPA-EFE/GLEB GARANICH

„Došlo je vreme da vratimo ono što je naše", napisao je on.

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je za BBC da bi pritisak moglo da počne „sutra, prekosutra ili za nedelju dana".

Savetnik predsednika Mihail Podoljak rekao je za The Guardian da su preliminarne operacije poput uništavanja lanaca snabdevanja ili dizanja skladišta u vazduh već počele.

Čini se da Ukrajina takođe pojačava napade dronom i sabotaže usmerene na ciljeve unutar Rusije.

Ranije ove nedelje, etnički ruski borci sa sedištem u Ukrajini, koji se protive Kremlju, pokrenuli su prekogranični napad na Rusiju u oblasti Belgoroda.

Oni su u martu izvršili sličan oružani upad u drugi pogranični region, Brjansk.

(EURACTIV.rs)