Politika

FON DER LAJEN U SREDIŠTU SKANDALA U BUGARSKOJ: Procurio snimak njenog razgovora sa bivšim premijerom Petkovim

Autor Milena Antonijević

Ime predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen izneto je u najnovijem bugarskom političkom skandalu.

Izvor: EPA-EFE/Max Cavallari

Procurio je petosatni snimak na kome bivši premijer Kiril Petkov, otkriva svojim kolegama iz stranke detalje razgovara o Šengenu sa Fon der Lajen. Skandal je otkriven zahvaljujuću evroparlamentarcu Radostinu Vasilevu.

Na snimku se može čuti glas Petkova kako svojim kolegama iz partije objašnjava svoj razgovor sa Fon der Lajenovom 21. maja, na kome razgovaraju o šansama Bugarske da bude primljena u Šengen i evrozonu.

„Za Šengen imate veoma velike šanse. Za zonu EU, morate smisliti kako da zaobiđete pravila. U smislu kako ispoštovati”, čuje se na snimku predsednica komisije.

Na snimku se čuje I odgovor bivšeg premijera Bugarske.

„Možemo li imati procenu inflacije, minus efekat rata u Ukrajini?“. Na to je Petkov rekao da je Lajen odgovorila: „Slušaj me, pokušaćemo da ti pomognemo“.

Evropska komisija je u subotu potvrdila da su Fon der Lajen i Petkov „razgovarali o važnim pitanjima za Bugarsku, među kojima su ulazak Bugarske u evrozonu i Šengen“.

„Postoji jasno strukturiran proces pridruživanja evrozoni koji se odnosi na sve zemlje. Posao Komisije je da podrži primenu kriterijuma. Očigledno je da se pravila moraju poštovati“, saopštila je Komisija, a citira Bugarski nacionalni radio.

Traka je takođe ogolila strategiju stranke, koja je trebalo da bude sprovedena nakon izbora vlade sa bivšim premijerom Bojkom Borisovim. Lideri promena nastavljaju da pominju čišćenje državne administracije od kadrova bliskih predsedniku Rumenu Radevu, partiji GERB i zaposlenih osumnjičenih da rade za ruske obaveštajne službe.

Drugi kontroverzni citati sa snimaka uključuju Petkova koji kaže da se bivša bugarska komesarka EU Marija Gabrijel rasplakala kada je saznala da neće biti premijer.

Pre objavljivanja snimaka, koalicija „Promena se nastavlja – Demokratska Bugarska“ postigla je dogovor bez presedana sa GERB-om o izboru vlade. Tokom prvih devet meseci premijer je trebalo da bude Nikolaj Denkov (Promena se nastavlja), a zatim Gabrijel.

Nakon objavljivanja snimaka, GERB je saopštio da zamrzava pregovore sa “Promena se nastavlja” dok se ne dobiju uveravanja da će buduća vlada poštovati principe vladavine prava. Borisov pokušava da iskoristi slabu poziciju ove stranke i insistira na ekspertskoj vladi sa kratkim mandatom.

(EURACTIV.rs)