Politika

UPOZORENJE IZ RUSKOG SAVETA BEZBEDNOSTI: Rat u Ukrajini mogao bi da traje decenijama, nema pregovora dok je Zelenski tu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio da bi rat mogao da potraje decenijama i da su pregovori nemogući sve dok je Zelenski na vlasti.

Izvor: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

U Moskvi boravi specijalni kineski predstavnik za Evroaziju Li Hui, koji je već nedelju dana na evropskoj turneji u pokušaju da pronađe rešenje za okončanje rata u Ukrajini. Oko sat i po razgovarao je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, ali nakon sastanka nije bilo izjava. Iz ruskog MSP-a kratko je saopšteno da su Lavrov i Li razgovarali o izgledima za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Peking je još u februaru predložio plan za rešavanje sukoba Moskve i Kijeva od 12 tačaka, uz poziv na hitan prekid vatre.

Za razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom spreman je i nemački kancelar Olaf Šolc, ali kada za to dođe vreme, saopšteno je u Berlinu. Naglasio je da se rat ne sme okončati nekom vrstom "zamrznutog konflikta".

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da bi rat mogao da potraje decenijama i da su pregovori s Ukrajinom nemogući sve dok je predsednik Vladimir Zelenski na vlasti. On je izneo i upozorenje da će Rusija "morati da izvrši preventivni napad, ako Zapad da Kijevu nuklearno oružje", javlja RTS.

Pročitajte i šta je novi NATO plan za Ukrajinu.

(EURACTIV.rs)