Politika

ČETVRTI PROTEST "SRBIJA PROTIV NASILJA": Cveće ispred Skupštine i "prsten" oko Radio-televizije Srbije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Četvrti protest "Srbija protiv nasilja" održan je u subotu. Učesnici prošetali od Skupštine, gde su ostavljali cveće, preko RTS-a gde je skandirano, pa do Tašmajdana gde su pročitani zahtevi.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Četvrti protest "Srbija protiv nasilja" održan je u subotu. Kolona se kretala od Skupštine Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, potom Beogradskom, Ilije Garašanina i Takovskom, do RTS-a gde je skandirano tokom Dnevnika. Ispred Skupštine učesnici su ostavljali cveće u znak saosećanja sa porodicama žrtava masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji početkom maja.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Saobraćaj u centru grada, oko trase kolone, bio je blokiran. Sa bine u Tašmajdanskom parku obratio se glumac Nenad Maričić, koji je pročitao okupljenima zahteve. 

Zahtevi protesta su smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina i članova saveta REM-a, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama i zabrana drugih medija koji promovišu nasilje, kriminal i nemoral. Traži se i smena rukovodstva RTS-a.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Među zahtevima je bilo i hitno ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje, a dva dana pred četvrti protest, doneta je odluka da se rijaliti "Zadruga" na Pinku ugasi. Protest je održan dan nakon skupa "Srbija nade", na kojem se obratio predsednik Aleksandar Vučić i najavio odlazak sa čela SNS.

Pogledajte fotografije protesta.

(EURACTIV.rs)