Politika

POLJSKA I DALJE NIJE PLATILA KAZNU ZA NEPOŠTOVANJE ODLUKE SUDA PRAVDE EU: Disciplinsku komoru zamenila drugom

Autor Milena Antonijević

Evropska komisija poslala je Poljskoj šest zvaničnih obaveštenja da plati neplaćenu kaznu zbog nepoštovanja odluke Suda pravde EU kojom se Poljska obavezuje da raspusti novoosnovano i veoma kritikovano Disciplinsko veće Vrhovnog suda.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Prema mišljenju Komisije i Suda EU, disciplinsko veće može poslužiti kao sredstvo za progon sudija koji su kritični prema vladi.

„Preko 170 miliona evra biće oduzeto iz fondova EU dodeljenih Poljskoj ako zemlja nastavi sa odbijanjem da plati nametnute kazne, obavestio je portparol Evropske komisije, Kristijan Vigand.

Poljske vlasti su raspustile Disciplinsku komoru i zamenile je novom komorom za profesionalnu odgovornost, što nije rešilo problem u potpunosti i nije dovelo do toga da Komisija ukine kaznu.

U novembru 2022. godine, poljska vlada je apelovala na Komisiju da prestane da izriče novčane kazne, tvrdeći da je raspuštanjem Disciplinske komore sprovela reforme u skladu sa presudom Suda EU.

Ipak, potpredsednik suda Lars Bej Larsen, rekao je da su „mere koje je Poljska usvojila nedovoljne da obezbede izvršenje svih privremenih mera“ koje je sud tražio. Shodno tome, kazna je smanjena sa milion evra dnevno na 500.000 evra.

Dok je Bej Larsen priznao da je Poljska sprovela neke promene, dodao je da druge, uključujući odluku poljskog Vrhovnog suda kojom se dozvoljava krivično gonjenje ili hapšenje sudija, tek treba da budu suspendovane, napisao je on.

Odluka Suda EU nije se ticala samo same Disciplinske komore, već i čitavog sistema disciplinskog kažnjavanja sudija, rekao je za Onet prošlog meseca Igor Tuleja, sudija kog je Disciplinsko veće suspendovalo odlukom koju je kasnije poništilo Veće za profesionalnu odgovornost.

Kazne se naplaćuju od 3. novembra 2021. godine.

Opomena se odnosi na period od oktobra 2022. do aprila 2023. do smanjenja kazne. Optužba će se okončati 5. juna, kada Sud EU treba da donese konačnu odluku o poljskom disciplinskom sistemu za sudije.

(EURACTIV.rs)