Politika

OPOZICIJI NEDOSTAJE MUDROST, VLASTI KREATIVNOST: Analitičari za EURACTIV o protestima i mitingu

Autor Tamara Milošević Grbić

U Beogradu će u petak i subotu biti održani miting i protest. O okupljanjima vlasti i opozicije za EURACTIV govore analitičari Vladimir Vuletić i Boško Jakšić.

Izvor: EURACTIV/Milena Antonijević

O protestima "Srbija protiv nasilja" kao i mitingu vladajuće stranke kojoj se pridružuju koalicioni partneri, svoj sud su za EURACTIV dali su analitičari.

Protest "Srbija protiv nasilja" je bez svake sumnje i bez obzira na svoj zvanični naziv politički skup, izneo je svoj stav za EURACTIV, Vladimir Vuletić, sociolog i dodao da je to očigledno ne samo na osnovu činjenice da je je organizovan od strane političkih stranaka, već i s obzirom na zahteve koji su preuzeti iz arsenala zahteva koji su se više puta različitim povodima isticali na opozicionim skupovima.

"Ovim zahtevima, opozicija je pokušala da talas tuge i besa, koje svako od nas oseća nakon tragičnih događaja u školi Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu, kanališe i preusmeri u pravcu potkopavanja stubova vlasti. Pre svega, ministarstva policije i BIA i da simbolički usmeri krivicu za događaje na najznačajnije prorežimske medije, koliko god to bilo nategnuto", ističe Vuletić.

Za Vuletića nije novost da vođe političkih partija pokušavaju da iskoriste uzaverle emocije građana u svoju političku korist.

"Ne bi bilo prvi put da na ovom prostoru, bez obzira na retoriku, gledamo kako se političari uspinju", naglašava on. Ideja nastavka protesta je mobilizacija i homogenizacija opozicionih pristalica, kao i privlačenje određenog broja pasivnih, i za politiku, do sada, nezainteresovanih građana.

"Kao reakciju na to, a pre svega da bi izbegla mogućnost početka tzv 'obojene revolucije' SNS je zakazala sličan skup za 26. maj sa osnovnom idejom da pokaže da ima mnogo više pristalica od opozicionih stranaka", objašnjava Vuletić.

Ta dva događaja, prema njegovom mišljenju bi mogla da dovedu do ozbiljne konfrontacije koja bi se izvrgla u suštu suprotnost onome što je navodni povod organizaciji skupova.

"Nejasno je, međutim, kome bi takva eskalacija više odgovarala, vladajućim ili opozicionim strankama? Drugi izlaz iz ove konfrontacije bi moglo da bude raspuštanje vlade i raspisivanje prevremenih izbora na svim nivoima", rekao je Vuletić i naveo da bi to sasvim sigurno na duži rok zaustavilo sve političke procese uključujući i onaj koji se tiče implementacije evropskog plana za Kosovo i Metohiju.

"Čini se da politička računica još uvek nije svima jasna, ali je potpuno jasno da je jedan tragičan događaj bez presedana poslužio kao ulog u političkoj igri koja je tek počela da se zahuktava", navodi Vuletić.

Prema mišljenju Boška Jakšića, novinara i političkog analitičara koji je za EURACTIV izneo ponovo se pokazalo koliko je politika u Srbiji toksična disciplina.

"Vlast je mirnu i dostojanstvenu povorku protiv nasilja omalovažila mimimiziranjem broja učesnika i nazivajući je 'sramnom demonstracijom lešinara' optuženih da pokušavaju da politički kapitališu na opštem bolu ", rekao je Jakšić. Govoreći u vreme prvog protesta "Srbija protiv nasilja", naglasio je da je opozicija morala da pretpostavi da će prisustvo ijednog njenog člana biti zloupotrebljeno za manipulaciju i trebalo je da ima hrabrosti da se povuče i da građanima barem jednom prepusti da sami iskažu svoje raspoloženje.

"Izostala je politička mudrost. Takođe, iritirajuće", smatra Jakšić. On misli da je predsednik u retkoj situaciji da mu događaji izmiču kontroli.

"Uz višak nervoze i manjak kreativnosti oslonio se na scenografiju Miloševićevog vremena: kontramiting. Biće to još jedan kolosalan doprinos podelama: na jednoj strani Srbija duboko uznemirena oko svoje budućnosti, na drugoj Rent-a-crowd koji ne razmišljajući, ili u strahu, bira prošlost", zaključio je Jakšić.

(EURACTIV.rs)