Politika

UKRAJINA OPTUŽUJE RUSIJU ZA BLOKADU IZVOZA ŽITARICA IZ LUKE PIVDANJI: Milion i po tone hrane čeka na transport

Autor Aleksandra Vrbica

UN su u ponedeljak izrazile zabrinutost zbog toga što Pivdenji nije primio nijedan brod od 2. maja.

Izvor: EPA-EFE/STR

Ukrajina je u utorak (23. maja) optužila Rusiju da je isključila ukrajinsku luku Pivdenji iz sporazuma koji omogućava bezbedan izvoz žitarica iz luka u Crnom moru, pošto se Rusija žalila da nije mogla da izvozi amonijak putem cevovoda do Pivdenjija, prema paktu.

Sporazum o Crnom moru - koji su prošle nedelje posredovale Ujedinjene nacije i Turska i koji je produžen prošle nedelje za dva meseca - pokriva ratni izvoz hrane i đubriva iz ukrajinskih luka Odesa, Černomorsk i Pivdenji.

UN su u ponedeljak izrazile zabrinutost zbog toga što Pivdenji nije primio nijedan brod od 2. maja.

Zamenik ukrajinskog ministra za infrastrukturu Jurij Vaskov optužio je Rusiju za „grubo kršenje" sporazuma. Sve brodove pregleda zajednički tim ruskih, ukrajinskih, turskih i UN inspektora, ali Vaskov je rekao da su ruski inspektori od 29. aprila odbili da pregledaju brodove koji idu za Pivdenji.

„Oni (Rusija) su sada pronašli efikasan način da značajno smanje ukrajinski izvoz žitarica isključivanjem luke Pivdenji, koja obrađuje brodove sa velikom tonažom", rekao je Vaskov u pisanim komentarima u utorak.

Pivdenji je najveća luka, u smislu protoka. Podaci Ministarstva za infrastrukturu pokazuju da Pivdenji skladišti oko 1,5 miliona tona prehrambenih proizvoda za budući izvoz u 10 zemalja, sa 26 brodova koji treba da dođu po njih.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima u utorak da su ruske akcije „jasno kršenje njihovih obaveza" u okviru sporazuma o žitaricama, pozivajući Moskvu da „prestane da drži globalne zalihe hrane kao taoce".

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev da komentariše Milerovu izjavu.

Izvor: EPA-EFE/STR

Amonijak

Sporazum o crnomorskim žitaricama je dogovoren kako bi pomogao u rešavanju globalne krize sa hranom koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Pakt takođe pokriva amonijak, koji je Rusija pre rata transportovala u Pivdenji cevovodom za izvoz.

Rusija je zapretila da neće obnoviti sporazum o Crnom moru ukoliko se ne ispuni lista zahteva u vezi sa sopstvenim izvozom hrane i đubriva. Ponovno pokretanje cevovoda za amonijak jedan je od tih zahteva, kojima Ujedinjene nacije pokušavaju da posreduju.

Rusija je ispumpavala do 2,5 miliona tona amonijaka godišnje za izvoz cevovodom iz Toljatija. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija rekao je u utorak da bi količina amonijaka mogla „proizvesti 7 miliona tona đubriva".

„Ova količina đubriva bi omogućila da se proizvede dovoljno hrane za snabdevanje 200 miliona ljudi. Trebalo je da ove isporuke počnu istovremeno sa isporukom ukrajinske hrane. Međutim, to se nikada nije dogodilo", rekao je on Savetu bezbednosti UN.

„Deficit amonijaka na svetskim tržištima je 70 odsto", rekao je Nebenzija. 

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Izvor iz ukrajinske vlade rekao je Rojtersu u petak da bi Kijev razmotrio mogućnost tranzita ruskog amonijaka preko svoje teritorije za izvoz ako se ugovor o žitaricama u lukama na Crnom moru proširi na više ukrajinskih luka i širi spektar roba.

Uralhim, najveći ruski proizvođač azotnih, kalijumskih i amonijačnih đubriva, očekuje otvaranje terminala za izvoz amonijaka u blizini Crnog mora kako bi naftovod preko Ukrajine postao mnogo manje važan, rekao je izvršni direktor kompanije.

Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže sankcijama Zapada, Moskva kaže da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljala barijeru za isporuke.

Ukrajina je optužila Moskvu da usporava inspekcije brodova u okviru sporazuma o Crnom moru, što Rusija poriče.

„Ovo ne funkcioniše kako bi trebalo. Rusija nastavlja da usporava sve, što je više moguće", rekao je Vaskov.

Prema podacima UN, do sada je u okviru sporazuma o Crnom moru izvezeno više od 30 miliona tona prehrambenih proizvoda.

(EURACTIV.rs)