Politika

PREMAZALI “KUĆU EVROPE” CRVENOM FARBOM: Vandalizam proruske stranke Vazraždane tokom protesta u Sofiji

Autor Milena Antonijević

Zgrada Predstavništva Evropske komisije u Sofiji, u kojoj se takođe nalazi kancelarija Evropskog parlamenta, premazana je crvenom farbom tokom protesta pristalica proruske stranke „Vazraždane“.

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Protest je najavljen na Fejsbuk stranici Vazraždane, a aktivisti su rekli da će otići do zgrade Evropske komisije u Sofiji da protestuju „protiv mešanja Brisela u bugarsku unutrašnju politiku".

Vazraždane je otvoreno proruski orijentisan i vodi kampanju protiv vojne pomoći Ukrajini i protiv pridruživanja Bugarske evrozoni.

Demonstracije, koje su održane u popodnevnim časovima u nedelju, blokirale su saobraćaj u ulici Rakovski u centralnoj Sofiji ispred Kuće Evrope, kako je zgrada poznata, na oko pola sata. Aktivisti su bacili crvenu boju, koja simbolički predstavlja krv, u znak protesta protiv vojne podrške EU Ukrajini.

U toj oblasti bilo je pojačano prisustvo policije, ali nije bilo nasilja niti incidenata.

Šefica Evropskog parlamenta Roberta Metsola osudila je vandalizam.

„Zgrada u kojoj se nalazi Kancelarija Evropskog parlamenta u Sofiji bila je na meti vandala nezadovoljnih našim stavom podrške Ukrajini. Mi ćemo to očistiti. Naša podrška Ukrajini će postati jača. Naš glas koji osuđuje rusku invaziju samo će postati glasniji", napisala je ona na Tviteru.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je osudilo napad u Sofiji.

„Ovakva dela su u suprotnosti u nespojivoj protivteži modernoj Bugarskoj, kao i demokratskim vrednostima koje naša zemlja zastupa", saopštilo je ministarstvo.

„Vazraždane" su na izborima 2. aprila osvojile 13,5 odsto i imaju 37 poslanika u parlamentu od 240 mesta. Ova stranka se oslanja na proruska osećanja među mnogim Bugarima, ukorenjena u istoriji.

Bugarska je u dubokoj političkoj krizi nakon nekoliko neuspeha u formiranju vlade. Trenutni pokušaj bivše komesarke EU Marije Gabrijel takođe je osuđen na propast, smatraju stručnjaci.

(EURACTIV.rs)