Politika

MOLDAVIJA VIŠE NE ŽELI DA BUDE NA PERIFERIJI EVROPE: Jasna poruka sa masovnog skupa u Kišinjevu

Autor Aleksandra Vrbica

„Došli smo da kažemo glasno, samouvereno i ponosno da su Moldavci Evropljani", rekla je predsednica Maja Sandu pred oko 75.000 prisutnih građana na skupu koji je ona sazvala.

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Više od 75.000 Moldavaca okupilo se u nedelju (21. maja) u Kišinjevu povodom želje za članstvom u EU, što je ubrzao ruski rat u Ukrajini, kao i strah od povećanog pritiska Moskve na zemlju.

Moldavija, bivša sovjetska republika sa 2,6 miliona stanovnika, dobila je status kandidata za članstvo u EU u junu 2022. zajedno sa Ukrajinom.

„Članica EU do 2030. godine"

„Došli smo da kažemo glasno, samouvereno i ponosno da su Moldavci Evropljani", rekla je okupljenima predsednica Maja Sandu, koja je sazvala skup. Okupljeni su mahali zastavama EU i skandirali proevropske slogane.

„Ne želimo više da budemo na periferiji Evrope", rekla je ona, obećavajući da će Moldavija postati članica EU do 2030. godine i dodajući da će „naredne godine biti vezane za našu transformaciju".

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

„Moldavija ustaje. Ovo je šansa za naš narod da živi u miru i prosperitetu", rekla je Sandu.

Ona je dodala da je ispunjavanje neophodnih kriterijuma za ulazak u EU „put velikih napora, ali je to jedini put".

Govoreći sa Sandu, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola rekla je da će EU podržati kandidaturu Moldavije, dodajući da je ona „već spremna za evropsku integraciju".

„Ovde sam da potvrdim vaš izbor Evropi, da vas podržim, da naglasim da vam je potrebna ista zaštita koju EU pruža svim ostalim građanima", rekla je Mecola, dodajući na rumunskom: „Evropa je Moldavija. Moldavija je Evropa."

„Poslednjih godina preduzeli ste odlučne korake i sada imate odgovornost da to dovedete do kraja, čak i sa ovim ratom na vašoj granici", rekla je Mecola: „Republika Moldavija je spremna za integraciju u jedinstveno evropsko tržište."

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Demonstranti su zatražili od političkih lidera Moldavije da izmene ustav kako bi pomenuli evropsku orijentaciju zemlje.

Istovremeno, moldavski oligarh u egzilu Ilan Šor, lider proruske opozicione partije Šor, najavio je svoj plan za referendum o smeru spoljne politike Moldavije. Šor, koga su SAD proglasile ruskim agentom uticaja i koji je u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora zbog umešanosti u pljačku moldavskih banaka 2014. godine, obratio se svojim sledbenicima na manjim, pretežno proruskim, konkurentskim skupovima putem video veze.

Zaštita od Rusije

Sandu se takođe osvrnula na rastući pritisak Rusije na zemlju.

„Rat je danas daleko od nas, jer Ukrajinci daju svoje živote. Ovaj rat nam jasno pokazuje da više ne želimo da nas ucenjuje Kremlj", rekla je Sandu i dodala: „Kao članice EU, nećemo biti sami i imaćemo bezbednost".

Sandu je u februaru optužila Moskvu da podržava državni udar u pokušaju da preuzme vlast u zemlji. To je usledilo nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio da su snage bezbednosti njegove zemlje poremetile rusku zaveru da zbaci prozapadnu vladu Moldavije.

Očekuje se da će 1. juna Moldavija održati svoj prvi veliki evropski samit, koji će okupiti svih 27 lidera zemalja članica EU sa 20 neposrednih suseda, a očekuje se da će regionalna bezbednost i posledice ruskog rata biti visoko na dnevnom redu.

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Put do Brisela

Istraživanje kišinjevskog anketara Si-Bi-Es u februaru pokazalo je da, dok skoro 54 odsto Moldavaca kaže da bi glasalo za članstvo u EU, skoro četvrtina kaže da preferira bliže usklađivanje sa Rusijom. U međuvremenu, građani su podeljeni u pogledu toga ko je kriv za rat u Ukrajini, pri čemu je 25 odsto njih imenovalo predsednika Rusije Vladimira Putina, a 18 odsto SAD.

Prošle nedelje, Sandu je ponovo zatražila od EU da počne pregovore o pridruživanju „što je pre moguće" kako bi zaštitila Moldaviju od rastućih pretnji iz Rusije. Međutim, članstvo u EU moglo bi da potraje deceniju ili više, s obzirom na dugačku listu zahteva.

„Pomoć Republici Moldaviji je u samom interesu EU", rekao je za EURACTIV evropski poslanik Zigfrid Murešan, govoreći iz Kišinjeva.

„Što je bezbednija Republika Moldavija, neposredni sused EU, to smo bezbedniji mi u granicama 27 zemalja članica EU", rekao je Murešan, koji je predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta u Odboru za pridruživanje EU - Moldavija.

Prema Murešanu, Moldavci su nedeljnim pro-EU skupom „poslali veoma snažnu poruku o evropskim integracijama, vidimo da je narod Moldavije ujedinjen iza ovog cilja".

„Oni zaslužuju svu našu i podršku EU kako bi se obezbedila ekonomska stabilnost zemlje, da se izbore sa trenutnim izazovima sa kojima se zemlja suočava, sprovedu potrebne reforme i nastave proces evropskih integracija", dodao je on.

Govoreći o verovatno dugom putu ka stvarnom članstvu, Murešan je rekao da će to „doći sa razumevanjem da to podrazumeva reforme i godine rada, ali oni su spremni za to i posvećeni su tome".

(EURACTIV.rs)